Musses tredje raka EM-medalj

Mustafa Mohamed tog sin tredje raka EM-medalj i terränglöpning, men kunde inte göra något åt favoriterna Sergej Lebid och Mo Farah. Suveräne ukrainaren Lebid vann sin åttonde EM-titel i terränglöpning före britten Farah.

- Det är alltid speciella omständigheter i terränglöpning och banan betyder mycket. I Belgien var det väldigt blött och geggigt, så utifrån de förutsättningarna var det ett kanonlopp av Musse som egentligen vill ha fast mark under fötterna, sade Ulf Friberg till Sveriges Radio väst.

Musse såg ändå ut att klara av den tunga banan rätt bra och var uppe och körde i täten i mitten av loppet innan britten gick upp i täten och gjorde den avgörande fartökningen som Musse inte kunde svara på. Sergej Lebid däremot kunde kämpa sig ifatt Farah och först på den sista kilometern i det tio kilometer långa loppet kunde den suveräne ukrainaren avgöra med en långspurt.

Sergej Lebid har deltagit i alla EM som ordnats. Totalt har det hunnit att bli 15 stycken, varav Lebid alltså har vunnit mer än hälften.
Britten Mo Farah var full av beundran för Lebid efter loppet, och Lebid medgav att det varit hårt motstånd.
- Det var min tuffaste seger hittills men det här är verkligen min gren - och jag tänker inte lägga av utan kommer att komma igen nästa år, sade Lebid på pressskonferensen efter loppet.

De svenska löparna hade det kämpigt i den belgiska leran. Erik Pettersson blev näst bäste svensk på en 50:e plats efter att på slutet kommit ikapp och förbi en tröttnande Oskar Käck som blev 53:a. Johan Wallerstein blev 68 medan fjolårets Erik Sjöqvist förvandlade sin fjärde plats från 2007 till en 70:e plats. Herrlaget blev nia av tolv fullföljande lag totalt.

I damernas lopp över åtta kilometer blev Ida Nilsson bästa svenska på 21:a plats. Loppet vanns av kenyafödde holländskan Hilda Kibet i suvärn stil. Det svenska damlaget blev 11 av elva fullföljande nationer.