Musse snabbast i Karlstad

Mustafa Mohamed satsar på att springa maraton i OS i London. Men skador och överansträngningar har sinkat den svenska löparstjärnans satsning. Fortfarande med ett år kvar har Musse inte sprungit någon riktig mara. Men först gäller nu att få upp farten. På lördagen gick det riktigt snabbt när Musse vann Karlstad Stadslopp.

Musse vann det kontrollmätta 10 km-loppet på 29.25. Tiden är bra, men dryga minuten från hans eget svenska rekord på distansen (28.12).
– Det börjar gå åt rätt håll, det börjar kännas bra, sade en nöjd Mustafa direkt efter loppet.

Under vintern och våren har Musse haft skadeproblem och han avstod SM i terräng, GöteborgsVarvet och ASICS Stockholm Marathon.
– Jag gick nog på lite för hårt i början av maratonsatsningen och åkte på en massa skador. Först insidan av ena låret, sen vaderna och sen andra låret, berättar han.

Tanken är att nu satsa på att få en bra grund och göra en snabb mara i höst. Under grundträningen har han sprungit några smålopp runtom i landet, seger i Laxaloppet och Eksjö stadslopp, men aldrig med något riktigt tufft motstånd. På lördagen i Karlstad var det dags för ett litet mer allvarligt testlopp.

Karlstad stadslopp är ju ett av de mest prestigefyllda milloppen i Sverige, alltid med vassa elitfält. Den här gången var det tre Norge-baserade kenyaner som drog upp farten.
– Från början hängde jag bara med men efter fem kilometer gjorde jag ett ryck. Efter det var vi två kvar, men sen gjorde jag ett andra ryck efter sex kilometer. Dom släppte oväntat lätt, jag ville egentligen bara testa och rycka.
I mål var avståndet nästan hundra meter till Hillary Kipchumba och Adhanom Alem.
I damklassen vann norskan maratonlöperskan Christina Bus Holt med knappt två minuters marginal till Hässelby SK:s Louise Wiker

Med 4002 deltagare noterade IF Götas tävlingesledare Ellinor Johansson det största deltagarantalet för Karlstad Stadslopp under 2000-talet.
– Vi ökade med 500 deltagare från förra året, konstaterar Ellinor.

Resultat, herrar 10 km
1) Mustafa Mohamed, Hälle IF, 29.28
2) Kipchumba Hillary, Kenya, 29.41
3) Alem Adhanom, Kenya, 29.41
4) Robert Tirop, Kenya, 30.33
5) Asbjørn Ellefsen, 32.01

Damer
1) Christina Bus Holt, Norge, 34.20
2) Louise Wiker, Hässelby SK, 36.00
3) Hilde Aasheim, Norge, 36.10
4) Therese Nordström, Ullevi FK, 37.17
5) Ingrid Vikman, Sportwin, 37.34