Musse missar Lidingö - men ger sina bästa råd
Mustafa Mohamed, Sveriges bästa manliga långlöpare, kommer inte till start i Lidingöloppet på lördag. Musse, som vunnit loppet tre gånger, har en skada som gör att han inte kan springa för fullt. Men Musse har inte släppt Lidingöloppet ur tankarna, utan ger sina bästa råd till alla som ska springa i helgen.
För mindre än två månader sedan blev Mustafa Mohamed 22:a i VM och tredje bästa europé i maratonloppet vid VM i Moskva. Efter VM-loppet har Musses ambition varit att springa Lidingöloppet, men en liten överbelastningsskada gör att Musse står över årets lopp.
Varför blir det ingen start i Lidingöloppet?
– Jag har fått en liten överbelastning på insida lår i fästet, vilket gör att jag just nu inte kan springa i några högre farter och då vill jag inte riskera att förvärra ”känningen” med en start i Lidingöloppet.
Men du har vunnit Lidingö loppet tre gånger och har säkert många råd att ge alla löparna som ska springa. Hur har dina tankar och upplägg varit på dina lopp?
– Jag brukar tänka på att verkligen inte gå på för tufft i uppförsbackarna. Det lilla man kan tjäna i tid på att trycka på uppför kommer man förlora senare in i loppet eftersom uppförslöpningarna verkligen suger både kraft och energi.
– Så rådet till alla löpare är att verkligen försöka ta sig uppför med minsta möjliga kraftansträngning och sen istället flyta på efter backen.
Tänker du själv på något annat under loppet när uppförsbackarna kommer?
– Jag korta steget något, försöka vara lite lätt framåtlutad och sen jobba med armarna lite extra.
Det är lika mycket utför som uppför på Lidingöloppet, hur gör du och vad är ditt råd gällande utförslöpningen?
– Om det inte är alltför brant försöker jag släppa på utför backen och där tjäna tid. Oftast är det dock lite för brant för att kunna släppa på utför hela backen, men då släpper jag alltid på sista biten av backen när man närmar sig plant eller uppförlöpning igen. Så det blir mitt råd att bromsa lite mjukt i de brantaste utförslöpningarna men sen släppa på och låta benen rulla för fullt sista biten ner. Det är att bra sätt att utnyttja att få med sig farthjälpen man kan få av backen utför.
Hur har du gjort med vätska och energi-intag?
– Jag brukar dricka sportdryck ungefär var 16 minut (var 5:e km), och det har räckt för mig men jag har bara varit ute i runt 1 timme och 40 minuter, så det kan säkert behövas extra energi utöver sportdryck för dem som är ute längre tid.
Skovalet, har du kört med någon speciell terrängsko?
– Nej, jag har kört i mina maratonskor. Banan har så pass bra underlag att jag tycker man kan ha sina vanliga skor.
Har du några andra tips till alla Lidingölöparna?
– Det är väl att verkligen utgå från sig själv och inte dras med i andras tempo. Jag har själv släppt iväg andra topplöpare med två minuter på första halvan och sen har jag ändå kommit ifatt. Dom har oftast underskattat banan och helt enkelt kört för tufft. Så anpassa krafterna så att du verkligen har sparad kraft och energi till sista milen och framförallt sista 5 km.
Hur ser det ut för dig framöver i höst?
Även om jag nu har lite känning, kan jag träna på och körde 14 mil förra veckan. Det är fartpassen jag just nu får avstå. Men jag hoppas kunna komma igång med farten igen snart och då blir det förhoppningsvis en terräng säsong med bland annat terräng SM som går i slutet av oktober. Så just lite gatlopp eller terränglopp hoppas jag på innan jag åker på träningsläger i december för att där lägga grunden mot 2014.