Musse inför DN Stockholm Halvmarathon
Vad har han för skor? Dricker han under loppet? Hur tänker han för att orka pressa sig hela vägen? Marathon.se:s Anders Szalkai fick ett kort snack med den svenska löparstjärnan Mustafa Mohamed inför lördagens DN Stockholm Halvmarathon. Ett lopp där Musse också springer för SM-guld.
I augusti sprang Mustafa Mohamed maraton i EM, och efter en snabb återhämtning gjorde han en fin återkomst på tävlingsbanan när han vann 10000 meter på Finnkampen. Nu är det dags att ge sig på halva maratonsträckan i DN Stockholm Halvmarathon där det förutom segern i loppet springs om vem som ska ta medaljerna i årets svenska mästerskap på sträckan.
Marathon.se fick ett kort snack med Musse inför lördagens lopp.
När bestämde du dig för att springa DN Stockholm Halvmarathon?
– Egentligen nästan samtidigt som jag kände att jag var så pass återhämtad efter EM på maraton att jag kunde ställa upp i Finnkampen. Då tänkte jag att det skulle kunna funka att även springa halvmaran eftersom jag skulle få ytterligare några veckor mellan EM-maran och kommande helgs lopp.
Hur gjorde du får att återhämtar dig så fort efter EM?
– Nyckel till att min återhämtning efter EM-maran gick snabbare än efter mina tidigare maratonlopp var nog att jag inte kunde pressa mig sista milen på maratonloppet på grund av krampkänning.
– Krampkänningen gjorde att jag inte kunde springa på så som jag brukar på slutet och det sparade nog benen i övrigt mer. Sen tog jag det givetvis lugnt efter loppet, med vila några dagar och bara lugna jogg pass första veckan efter loppet.
Har du hunnit köra några bra halvmaratonpass förutom Finnkampsloppet?
– Ja, några pass har jag fått in. I lördags (en vecka kvar till halvmaratonloppet) körde jag 5 km följt av två gånger 2,5 km och 1,5 km. På 5 km hade jag 14.45 och det kändes bra. Så det passet var jag nöjd med.
Körde du på gata eller hade du annat underlag?
– Vi började i skogen men sen stack vi ut på asfalt för att jobba på det underlaget inför halvmaran.
Vad har du för målsättning och ambition på lördag?
– Ja, vi får se. Jag hoppas komma in i loppet bra och självklart vill jag vara med och springa om segern i loppet. Om vädret är bra hoppas jag på en tid under 64 minuter.
Du har ju sprungit halvmaratonlopp tidigare, vad tycker du om just den sträckan jämfört med maran och kortare lopp?
– Konkret är det ju lägre än ett 10 km lopp och man springer det ju inte lika ofta som kortare lopp vilket jag tycker gör att sträckan känns kul. Sen är återhämtningen klart snabbare än efter ett maraton, och själva löpningen tycker jag inte är lika tuff som på maran.
– Sen kan man som elitlöpare komma från två håll träningsmässigt. Man kan både träna maratonträning och springa bra på halvmaran likväl som om man tränar för kortare distanser.
– När jag sprang Göteborgsvarvet 2002 hade jag bara tränat mot 10 km eller kortare och då hade jag 63 minuter lite drygt, och sen har jag gjort motsvarande resultat på sträckan när jag helt fokuserat på maratonträningen.
Under själva halvmaratonloppet, har du några knep att stå ut med tröttheten?
– Jag har likande tanke som på maraton att man ska flyta på och invänta delen där ”loppet börjar”. På halvmaran tycker jag den delen kommer när det är runt 5 km kvar. Så jag försöker springa avslappnat och rulla på de första 15-16 kilometrarna sen därefter får jag jobba på tuffare.
Du springer ju sträckan på strax över en timme, behöver du dricka under loppet?
– Ja, jag kommer att dricka sportdryck var femte kilometer. Jag tycker det känns bra att dricka även om arbetstiden inte är så lång. Jag tror att alla som kan dricka sportdryck utan att få problem med magen har nytta av att dricka på ett halvmaratonlopp.
Du har ambition att springa om segern, vem tror du blir din tuffaste utmanare?
– Precis som på SM milen i somras tror jag att den tuffaste utmanaren blir min träningskompis i Hälle, Ababa Lama. Han är i bra form.
Hur är det att tävla mot sin träningskompis?
– Vi kör ju en del pass ihop, och drar nytta av varandra i träning. Det är bra sparring, men sen är det klart att vi blir konkurrenter på tävlingen. Men om jag inte vinner, ser jag hellre att en träningskompis vinner än att segern går till någon annan som jag inte känner.
Är det till och med så att ni kan hjälpa varandra under loppet?
– Det kanske vi kan, men vi har inte pratat ihop oss om det inför lördag. På SM-milen ville vi båda köra våra egna lopp helt utan att prata upplägg innan loppet. Så vi får se hur det blir på lördag, men vi gör nog inte upp något innan loppet, utan det blir under loppet om det skulle passa in i hur loppet gestaltar sig.
En sista fråga blir om du gör någon skillnad på ditt skoval inför ett halvmaraton kontra milen eller maran?
– Nej jag gör ingen skillnad mellan dessa lopp, utan kör i den modell jag gillar och den jag tycker funkar bra på alla distanserna. Jag har ju anpassade inlägg till min fot i skorna, och det känns som det gör att jag både får bra känsla på kortare lopp, samtidigt som det ger mig den support jag behöver på längre distanser. Jag vet att en del löpare väljer att ha ännu lättare skor på milen eller halvmaran jämfört med på maran, men för mig funkar samma modell sko oavsett distans.
Marathon.se tackar för intervjun och önskar ”Musse” lycka till på lördag i kampen om segern i DN Stockholm Halvmarathon 2014.