Motionärer betalar elitfriidrott
Friidrotten fortsätter att ta från motionslöpare och ge till eliten. Under 2002 kommer en miljon kronor att tas ut i sanktionsavgift av de stora loppen. Pengar som i huvudsak går till elitsatsningar i sprint- hopp- och kastgrenar.
- Svenska friidrottsförbundet har inte råd att undvara sanktionsavgifterna, förklarade Svenska friidrottsförbundets ordförande Bengt Westerberg vid Svenska friidrottsförbundets årsmöte i Gävle.
Enligt förbundets egna beräkningar kostar långloppen 200000 kr att administrera. Resterande 800000 kr går till att täppa till hål i en förbundets övriga budget där ändå 700000 kr återstår att finansiera.
Svenska friidrottsförbundets ekonomi är pressad och står samtidigt inför en satsning mot EM 2006 i Göteborg. Även om mötet beslutade att tillsätta en utredning om den så kallade löparskatten så gjorde Bengt Westerberg klart att pengarna behövs i förbundets kassa.
Någon större debatt blev det dock aldrig. Medan motionslöpningen är en massrörelse diskuterade representanterna från landets 23 distrikt och de i SM framgångsrikaste klubbarna istället hellre arena-friidrottens problem. I helgen pratade man länge om vikande resultatutveckling och tidig utslagning i åldrarna.
Genom en motion från Tureberg som styrelsen anpassade kommer det dock att bli lite enklare (och billigare) för långloppsarrangörer att arrangera tävlingar. Det gamla kravet att en resultatlista ska tas fram och dessutom skickas till alla deltagande föreningar samt förbund tas bort.
- Vi har faktiskt redan slutat med att göra resultatlistor. För Rösjöloppet 2001 lade vi ut resultaten enbart på Internet, och det är ju sedan upp till var och en att även skriva ut dem om man vill ha dem i pappersform, menade Stefan Borg i Turebergs FK som stod bakom motionen om förenklad resultatrapporering.
För långloppsarrangörer är den nya regeln att det redan i inbjudan ska anges vilken internetadress som resultatlistan publiceras på. Resultatlistan ska sedan finnas tillgänglig i ett år efter tävlingen.
Bengt Westerberg fick av årsmötet förnyat förtroende, men Westerberg inledde själv årsmötet med ett anförande där han gick till hård kritik mot en artikel i Svenska Dagbladet som berättade om motsättningar inom styrelsen.
"Vi har ingen kris", sade Westerberg, men valberedningen fick efter nomineringstidens utgång besked från både Ann-Louise Skoglund och Anders Olsson att de av olika anledningar inte kunde fortsätta sina sina uppdrag i förbundsstyrelsen. Varken den förra häckstjärnan Skoglund eller Stockholm Marathon-grundaren Olsson var heller närvarande på årsmötet i Gävle.
Som nya ledamöter i styrelsen valdes Lena Moen från Göteborg, Krister Clerselius, Skanör, och Curt Högberg från Lidingö.