Missa inte Löparamerikas kelgris i Globen

Amerikanen Galen Rupp har slagit sig in i världseliten Foto: DECA Text och Bild.

Galen Rupp är förmodligen den långlöpare i världen som har flest anhängare näst efter Mo Farah. Amerikanen var närmast bakom träningskamraten Farah i den olympiska finalen över 10 000 meter. Han har blivit galjonsfiguren för hela Löparamerika genom att besegra de tidigare så oövervinnerliga östafrikanerna.
Torsdagen 21 februari kan han bli också Globenpublikens nya favorit när han springer 3000 meter i XL-galan.

Galen Rupp tränas av den legendariske Alberto Salazar, flerfaldig vinnare av New York City och Boston Marathon i början på 80-talet, men som har nått ännu högre stjärnstatus som tränare. Det var till Salazar som Mo Farah kom till för två år sen och efter det blivit dubbel olympisk mästare samt världsmästare på 10 000 meter.

Salazar tog tidigt Rupp under sina vingar, redan under gymnasieåren i Oregon, där Rupp slog rekord på rekord. Det blev början på en närmast kultartad popularitet bland USA:s löpare, som var svältfödda på framgångar sedan årtionden av negativ utveckling. 21 år gammal inledde Rupp den internationella karriären med en VM-final år 2007, och har sedan dess steg för steg närmat sig toppen, fram till OS-silvret i fjol. Det var den första amerikanska OS-medaljen på 10 000 meter på 48 år.

Tvåa i världen i år
I vinter har han stått för det snabbaste loppet på en engelsk mile och mellantiden därifrån räcker faktiskt även till att toppa världsstatistiken på 1500 meter. I Ericsson Globe Arena ger sig Rupp på 3000 meter, en distans som han är tvåa i världen i år efter att ha sänkt det personliga rekordet med nästan tio sekunder.

Galen Rupp har vunnit sin gigantiska och ständigt växande skara av fans i västvärlden inte bara på grund av sina framgångar på löparbanan, men också till mångt och mycket genom identifikation. Han är den vanlige killen från en mindre stad (hipsterkända Portland) som kan konkurrera med och besegra löpare som på senare år har påståtts vara överlägsna genetiskt, genom sin uppväxt på hög höjd i Östafrika.

Rupp kommer att få värdigt motstånd på XL-galan, främst i form just av kenyaner, Caleb Ndiku (förre detta juniorvärldsmästare) och Albert Rop, som har vunnit varsin stor europeisk gala under den senaste veckan. Globenrekordet innehas av etiopiske Kenenisa Bekele och lyder 7.30,51, tre sekunder fortare än vad Rupp sprungit i sitt enda lopp på distansen i vinter.
Redan EM-klare Johan Hydén, Hammarby, utmanas i samma lopp av fler svenskar som jagar EM-biljetter, Olle Walleräng, Spårvägen och Hässelbys Adil Bouafif.