Mer från löparvärlden i nya bloggen

Daniel Norberg är själv löpare på svensk elitnivå.

Daniel Norberg är ny bloggare på Marathon.se och idag, tisdag, startar han sin blogg ”The Race report”. Marathon.se fick en kort intervju med Daniel där han berättar lite om sin bakgrund och om bloggen som kommer att göra en utblick.

Tanken är att jag ska berätta vilka intressanta lopp som är på gång framförallt internationellt men även nationellt, och sen i efterhand analysera resultat och lyfta fram fina prestationer

Hallå där Daniel, kul att du ska börja blogga här på marathon.se. Kan du berätta lite kort för våra läsare om din löparbakgrund?
– Jag är 32 år nu och startade min löpning med mitt första lopp som 14-åring då jag sprang 2000 meter. Sen har jag fortsatt med friidrott och inriktningen blev medeldistans med fokus på 800 meter. Bästa tid på 800 meter är 1.50 och främsta placeringsmerit är en fjärde plats på SM. Förra året testade jag på maraton för första gången i New York, och landade på 2.58 efter en rätt tung andra halva. Jag har alltså testat på allt från kort medeldistans till maraton.

Du tävlar numera för Spårvägen i Stockholm, men kommer inte från Stockholm?

– Nej, jag kommer ursprungligen från Skellefteå men har bott i Stockholm sedan slutet av 1990-talet.
– 99 till 02 bodde jag i New York där jag pluggade och friidrottade för Manhattan College, men efter det har jag bott i Stockholm. I Stockholm tävlade jag först för Hammarby Friidrott, men bytte för något år sedan till ”Spåret”.

Hur ser din löpning ut idag?

– Jag är ganska bra ”igång” nu, gjorde bl a 32.45 på Hässelbyloppet och gör en liten nysatsning på 800 meter mot nästa år. Jag kommer att träna med Spårvägens grupp med inriktning mot 800 meter under ledning av Håkan Kaneberg och där bland annat årets svenske mästare på 800 meter Karim Mohammadi ingår.

Vid sidan av löpningen, vad gör du civilt?

- Jag är civilekonom i grunden och jobbar på Nordea Finans med finansiering.

Bloggen The Race Report, vad kommer den att handla om?

- Tanken är att jag ska berätta vilka intressanta lopp som är på gång framförallt internationellt men även nationellt, och sen i efterhand analysera resultat och lyfta fram fina prestationer.

Blir det fokus på gatlöpning eller banlöpning?

- Det blir nog lite säsongsbetonat, men helt klart kommer säkert fokus ligga lite mer på gatlöpning än banlöpning. Det finns andra medier som lyfter fram just banlöpning och friidrott och det på ett bra sätt, men just ”road race” tycker jag det ofta saknas rapportering om.

Kommer du att rapportera om svenska insatser?

- Absolut kommer jag att försöka hitta vinklar ur ett nationellt perspektiv, och berätta om det finns några svenskar som tävlat internationellt i något lopp.

Har du någon önskenyhet 2011 som du skulle vilja skriva om?

– Det vore riktigt kul att få rapportera om att en svensk vunnit ett internationellt långlopp.

Du har ett stort intresse i friidrott och löpning, varifrån kommer det?

– Jag har alltid varit intresserad av siffror, och jag gillar friidrott i allmänhet och löpning i synnerhet. Varifrån vet jag inte riktigt, men jag tycker helt enkelt det är kul och får väl betrakta mig som en ”löparnörd” när det gäller resultat.

Det bli kul att följa bloggen, men eftersom Marathon.se's läsare i de flesta fall är tränande löpare kan du en anslutande fråga ge ett tips på ett pass du kan rekommendera alla löpare eftersom du har ett eget register på bra tider från 800 meter upp till maraton?

– Ett träningspass, ja då skulle jag helt klart välja 20x200 m eller 20x30sekunder med 30 sekunders vila. De är ett pass jag tror väldigt många löpare har nytta av oavsett distans. Så pass kort intervall att alla kan hålla en bra fart, och det är så pass många intervaller att det blir hyfsad volym.