Mästaren Ulrika väljer bort NM

Ulrika Johansson på väg mot segern på 30 km i Lidingöloppet.

Till helgen avgörs terräng-NM i norska Trondheim, men utan regerande mästarinnan Ulrika Johansson. Ulrika som under hösten har bytt medeldistanslöpningen mot långdistanslöpning med stora framgångar direkt avstår Nordiska Mästerskapen till förmån för att ge tid tillbaka till familjen.
Marathon.se fick en kort pratstund med Ulrika precis innan hon skulle ut på ett träningspass.

På sikt utesluter jag inte maran. Om man ser på Evy Palm och andra, kan man om motivationen finns ha några år kvar som långlöpare
Ulrika Johansson

Varför blir det ingen start för din del i NM?
- För en gång skull tänkte jag prioritera familjen. Löpningen har nästan alltid kommit först, men nu när en familjetillställning låg precis samtidigt som NM tänkte jag att det var läge att prioritera annorlunda. Grundargument var att banan på NM nog ändå inte skulle passa mig, och jag skulle kanske inte kunna prestera. Historiskt på leriga banor har jag inte riktigt kunnat göra mig rättvisa. Nu visade det sig att banan troligen inte är så lerig, men jag hade redan mentalt räknat bort NM.

Om vi blickar framåt har, så har du gjort en nystart under sensommaren och hösten. Hur känns det nya löparlivet?

- Det känns inspirerande och nytt, men lite ”otippat”. Efter EM så var jag jätte sänkt och ville i stort sätt inte göra någonting och var jätte sur på löparlivet. Framförallt var jag väldigt mätt på just medeldistans. Efter flera år av tuff träning kändes det väldigt tungt att inte kunna få ut den löpning jag hade inom mig när det väl gäller.
- Samtidigt kände min tränare Bo Noaksson att han behövde ett uppehåll från friidrotten och då kändes det naturligt att ta en ”time out” för min del också.

Hur länge hade ni samarbetat?

- Vi har jobbat ihop i nästan 15 år, med ett lite uppehåll under några år då jag tränade för Teddy Jonasson i Rånäs. Men Bosse är den som fostrat mig i löparspåren och har betytt väldigt mycket för mig både som tränare och mentor. Han har verkligen byggt mitt självförtroende. Det känns givetvis lite trist att vi nu inte fortsätter samtidigt är det kanske bra att testa något nytt, nu är ”allt är nytt”.

Men sen startade du alltså om som långlöpare?

- Precis, efter att jag fått lite distans till det hela. Skorna fick stå några dagar, men sen börjar det ”krypa” lite i kroppen. Så efter ett tag gav man sig ut igen. Jag har ju väldigt många kompisar och vänner inom löpningen, så det är inte bara träningen utan även en social faktor att träna för mig.
- Sen kändes det lite inspirerande att testa något nytt, att just satsa lite mer mot långlöpning. Även om jag har varit löpare länge, så är just långlöpningen lite ny för mig både i tävlingshänseende och träningsmässigt. Så det har helt klart inneburit en nytändning för mig.

Har du någon plan för hur du ska träna nu jämfört med tidigare?

- Nej faktiskt inte, utan jag tar det lite som det kommer nu i början, men jag hoppas givetvis kunna öka mängden något. Annars har jag en bra träningsgrupp att köra med på onsdagar, vars träning passar bra in på långdistanslöpning. Sen kommer jag nog fortsätta lite med inomhuspass på Bosön också.
Så det blir nog en mix av gammalt och nytt, med hopp och löpstyrka, intervaller, och sen distans.

Ska du lägga upp träningen själv?

- Det vet jag inte riktigt än. Just nu tror jag behöver en time out från uppstyrd träning, men sen på sikt tror jag nog jag kommer ta hjälp av någon att bolla tankar och idéer inom träningen.

Har du bestämt vilka distanser du ska sikta mot, kanske maraton?

- Nej, maraton känns avlägset just nu. Det är 12 km till efter Lidingöloppet, och jag var ju ganska slut efter 30 km. Så i början blir det säkert mer inriktat mot kortare gatlopp, kanske halvmaran och sen 10000 meter. Men på sikt utesluter jag inte maran. Om man ser på Evy Palm och andra, kan man om motivationen finns ha några år kvar som långlöpare.

Vad blir det närmst för pass?

Nu ska jag jogga iväg och möta upp Anna Rahm, för lite distans. Sen möter jag upp en löparkompis till som jag kommer köra lite löp och hoppstyrka med. Så det blir nog upp mot 20 km idag, och i det får man ju räkna in några timmars trappspring i jobbet som brevbärare.

Marathon.se önskar lycka till och ser fram mot Ulrika Johansson som långlöpare!