Maratonklimax: London och Boston

Kommande helg når maratonmånaden sitt klimax. På söndag hålls världens bästa mara i London. Dagen därpå är det dags för världens äldsta mara, i Boston.

London Marathon har de senaste åren bjudit på de absolut bästa startfälten och det ser inte sämre ut i år trots att många väljer att koncentrera sig på OS i Aten. Regerande olympiske mästaren och de två senaste världsmästarna gör upp om segern i herrarnas lopp mot bland annat tidernas nästsnabbaste maratonlöpare.

Gezahegne Abera, är den enda maratonlöparen som lyckats följa upp ett OS-guld (Sydney, 2000) med ett VM-guld (Edmonton, 2001). Dessutom vann han London Marathon ifjol efter en makalös spurt med sex löpare inblandade. Just före mållinjen passerade han Stefano Baldini, som också är med i år.

Jaouad Gharib vann sensationellt VM i Paris i somras, i sitt andra lopp på distansen. Han debuterade i Rotterdam med en sjätte plats förra våren. I Paris sprang Gharib på 2.08.31, som faktiskt bara är tolfte bästa tiden i startfältet.

Sammy Korir är desto snabbare, med 2.04.56. Det noterade han i höstas som hare (!) i Berlin där han följde sin uppdragsgivare Paul Tergat ända in i mål.

Evans Rutto är nästsnabbast på sträckan. Han vann Chicago Marathon i höstas på 2.05.50.

Ytterligare fyra löpare i London har personliga rekord på 2.06: Tesfaye Tola, William Kiplagat, Abdelkader El Mouaziz (som vunnit London förut), samt europarekordhållaren Benoit Zwierzchiewski.

Många av deltagarna kommer att ha OS-uttagningar som extra morot. Konkurrensen bland de etiopiska och marockanska löparna är så hård att vare sig OS-mästaren Abera eller världsmästaren Gharib är klara för Aten. Den senare är mycket försiktig i sina uttalanden:
? Tio marockaner har klarat OS-kvaltiden, men om jag vinner här kanske jag kan bli uttagen.

Över 150.000 dollar står på spel i herrarnas lopp. Segraren erhåller en dryg tredjedel, 55.000 dollar vilket motsvarar drygt 400.000 kronor. Ende svenske löpare i elitfältet är veteranen Fredrik Svanfeldt.

Marathon.se återkommer med förhandsrapporter om damloppet i London samt om måndagens Boston Marathon. På söndag avgörs även Tysklands största mara, i Hamburg, samt snabba Turin Marathon.

Eurosport visar en eftersändning av London Marathon, på söndag, kl 19.00
Boston Marathon sänds live av samma kanal, måndag kl 18.00-20.30.