Maraton på is – en upplevelse

Går det att ordna ett maraton på is? I så fall var skulle man kunna släppa iväg uppemot 200 löpare? Jonas Svengård på svenska Icebug fick leta länge men hittade en fantastisk plats för 2019 års Frozen Lake Marathon. I helgen avgjordes loppet på Tisleifjorden i Norge.

500 kilometer från Göteborg och 725 kilometer från Stockholm vävs stigarna samman på upptrampad snö, lika vit som i en ren vinterdröm och vi befinner oss i Gol, Norge. Väl uppe efter Golfjellets branta serpentinvägar möts besökaren av Tisleifjorden belägen 819 meter över havet. I över 20 år har Tisleifjorden och bergen omkring Gol varit en plats för olika Ice Event och testkörning av bilar men nu även - för första gången officiellt - IceBug Xperience och Frozen Lake Marathon 2019. Oset Hoyfjellshotell var ett av flera tävlingshotell där löpare från 15 olika länder vaknade morgonen den 16 mars. Redo att mötas av en isande upplevelse.

- Die Weite. Die Leere. Die schönheit der stille. Klischees? Ja, na und? - berättar Thomas Rottenberg som kommit hit från Wien, Österrike för att möta det skandinaviska utomhuslandskapet. Han pratar om tomheten och det stilla lugnet som bredde ut sig över den kritvita isen under loppet.

Det är tidig lördagmorgon och termometern har precis gått under 10 minusgrader. Oset Hoyefjellshotell osar genuinitet och rymmer en historia över 139 år. Eldstäder, träväggar och stengolv avger en känsla av att befinna sig i en riktigt fjällstuga. Utanför ligger snön på hög och skidspåren är preparerade, redo för dagens längdskidåkare. Hotellets frukostbuffé bjuder på det mesta en löpare kan tänka sig att behöva för att fylla upp energinivåerna en dag som denna.

Ikapp med att solen når högre och högre upp över fjälltopparna blir luften varmare och varmare. Klockan 9.45 är det tid att kliva på bussen som tar oss 7 kilometer bort till startområdet.
Idag spelar det mindre roll vilken form du som löpare befinner dig i eller med vilken intention du tar dig an loppet, för upplevelsen och gemenskapen - det delar vi alla lika på.

Låter du dig tvivla på om isen kommer hålla, eller om skorna kommer att få grepp? När bussen kör in mot startområdet öppnar ögonen upp sig likt ett panoramafönster och bansträckningen breder ut sig över sjön. Vi hinner knappt ut ur bussen när löpare likt turister som vi är fångar upp mobilen ur fickan och förevigar minnet. Det är en klarblå vinterdag och solens strålar omfamnar oss med nu bara ett par minus i luften. 

Ice Ice Baby, Ice Ice Baby - ljuder ur högtalarna och den stinna väntan är över. Starten för 21K går och isen knastrar under fötterna när vi beger oss iväg på fjorden.

- Håll er till där det är plogat, ropar speakern ut - för där det ligger snö, är det också vatten under.

Likt en gokartbana breder sig banan ut i en serpentin form. Av att följa blicken 360 grader ser du Golsfjellet berglandskap breda ut sig. En av topparna liknar Half Dome i Yosemite, om än i mindre skala. Om blicken ibland fastnade nerborrad i den bräckliga isen behövde man då inte mer än att titta upp och omkring för att återfå energi. Efter en halvtimmes löptid börjar fler och fler löpare mötas sida vid sida och alltid högervarv. Det finns stunder under loppet då känslan genomsyras av att vara omringad av något så mycket större. I samma stund biter isen tag om hårstrån och händer, men det finns en genomgående glädje och passion av att vi alla just precis nu, delar samma upplevelse. Löpare efter löpare myllrar över isen likt små myror på en gammal tv-skärm och målgången syns som en liten prick bort i horisonten.

Jonas Svengård, Race Manager på IceBug berättar hur visionen gick och tankarna inför loppet konkretiserades - väl hemma på IceBugs kontor i skogarna kring Jonsered, Västra Götaland;
– Vi älskar att komma på saker som vi själva gillar och sedan bjuda in till det. Förra vintern sprang vi på Aspen här i Jonsered. Den var en mäktig upplevelse och det var då vi kände att fler måste få testa detta, men Aspen är en sjö som inte fryser varje vinter.

IceBug slog sig då samman med SpringTime i Norge och googlandet var i gång efter en plats för loppet. Tisleifjorden i Norge föll sig till slut lika naturligt som det är för IceBug att arrangera den här typen av lopp.
- Jag trodde att man kunde ploga upp vilken is som helst, men det kan man inte. Snön blir som isolering och när den smälter så bildas vatten. I Norden så var detta den plats som hade längst plogad sträcka. Vi kände att det var en ideal plats. En plats som också ligger otroligt fint med bergen omkring och även på höjden vilket ger en riktigt härlig fjällkänsla. För många var det här deras första maraton och det otroligt fascinerande att man väljer just detta loppet för det, säger Jonas.

För IceBug finns det inget så on brand som att springa ett maraton på is - men det handlar också om att dela en genuin och extraordinär upplevelse med passionerade likasinnade löpare. Av 183 startande kom 30 procent av löparna utifrån Norden. Jonas Svengård fortsätter att beskriva den känsla som omfamnade honom ute på den gnistrande fjorden.

- Det var tårar i ögonen över hur lyckat det var och över all smiling faces som vi har varit med och skapat. Vi sitter redan nu och planerar för nästa gång och hur vi kan göra det ännu bättre.

Löpare efter löpare sprang in i mål och väl där möttes man av värmande eldstäder, soppa och varm saft. Med nu lite mer stelbenta löpare åkte bussarna skytteltrafik tillbaka till hotellen och lördagskvällen bjöd på gemenskap, sköna diskussioner och varje individs specifika upplevelse toppat med en inbjudande buffé. Att bara minnas loppet skapar en glädje och värme i kroppen. En Xperience utöver det vanliga
 


skribent Sara Holmgren


Resultat 42 km Ice Marathon, kvinnor:
1) Jackie Stretton,   3:20:44  
2) Ulrika Sjöwall, Jonas Joggande Jäntor, 3:39:07  
3) Helen Eriksson, Majornas IK, 3:55:46

Män:
1) Adam Stenman, Terrible Tuesdays Triathlon 2:59:29  
2) Nikolai Tefre Lunder, Fredensborg Fritid, 3:08:16  
3) Andreas Martinussen, Fredensborg Fritid, 3:10:37

21 km Half Ice Marathon, kvinnor:
1) Sara Holmgren 1:27:10  
2) Elvira Vegas 1:34:19  
3) Sofie Kildahl, Nordjyllands idrætshøjskole, 1:42:07

Män:
1)  Morten Grønneberg Team BAR 1:25:39  
2) Tor Andreas Andersen Oppsal orientering 1:27:32  
3) Sindre Viberg, 1.28.28

Skribenten Sara Holmgren var först i mål på halvmaraton med tiden 1.27.10 (tvåa totalt). Sambon Yannick Tregaro blev tolva på 1.35.03.