Marathon i Royal Albert Hall

På fredagen genomfördes ett annorlunda maratonlopp i Royal Albert Hall. 18 medlemmar av Royal Philharmonic Orchestra sprang 524 varv på en c:a 80 m lång rundbana i Londons berömda konserthus.

Loppet ordnades för att fira 100-årsjubileet av den uppmärksammade duellen mellan Charlie Gardiner från England och Dorando Pietri från Italien i det första maratonloppet inomhus i Storbritannien.

1900-talets första årtionden var den första storhetsperioden för maratonlöpning. Både vid OS i London 1908 och vid OS i Stockholm fyra år senare var maratonloppet tävlingarnas höjdpunkt.
Det stora intresset för långlöpning skapade underlag för tävlingar mellan professionella löpare i USA och i Storbritannien. John Svanberg från Fredrikshof – var OS-tvåa i maraton 1906 – deltog med stor framgång i flera av dessa lopp som ofta arrangerades på korta rundbanor för att göra dem publikvänliga.

Den 18 december1909 möttes tävlade Charlie Gardiner och Dorando Pietri i maratonlöpning i Royal Albert Hall.
Pietri var dåtidens mest kände maratonlöpare i världen. Han blev mycket uppmärksammad vid OS i London 1908. Pietri tog ledningen i slutet av maratonloppet och kom in i OS-arenan White City Stadium i klar ledning. Han var dock utmattad, som började stappla mot mål.
På upploppet föll Pietri ihop och tjänstvilliga funktionärer hjälpte honom över mållinjen. Pietri blev diskvalificerad eftersom reglerna föreskriver att en löpare genomföra hela maratonloppet utan hjälp.

OS-guldet gick istället till amerikanen Johnny Hayes, men den tappre mustaschprydde italienaren fick allmänhetens sympatier. Innan han lämnade London fick Dorando Pietri mottaga en stor silverpokal av den brittiska drottningen Alexandra.
Senare samma år började Pietri tävla i de amerikanska proffsloppen där han var ett av de stora affischnamnen.

Ett drygt år efterLondon-OS väckte den brittiska idrottstidningen Sporting Life tanken på att engagera Dorando Pietri för att springa ett nytt maratonlopp i London.
Den 30 november 1909 skrev Dorando Pietri och Charlie Gardiner på redaktionen för Sporting Life under ett kontrakt om att mötas i ett maratonlopp med 150 pund i prispengar; 100 pund till vinnaren och 50 pund till förloraren. Avsevärda summor på den tiden.
Charlie Gardiner ansågs vara Storbritanniens bäste maratonlöpare. Eftersom han tävlat professionella långlopp före 1908 fick han inte tävla i London-OS som endast var öppet för amatörer.

Pietri lyckades inte bättre i Roayal Albert Hall 1909 än vad han gjorde i OS ett år tidigare. Krafterna började tryta i slutet av loppet, och fyra kilometer från mål gav han upp.
Gardiner fullföljde de 524 varven (c:a 40 km) på två timmar och 37 minuter.
Vid fredagens junileumslopp sköt Norman and Peter Green – barnbarn till Charlie Gardiner – startskottet.