Makalöse Lennart i Mariestad

Det var inte bara i Stockholm det var löpfeber i Sverige på lördagen. Långloppen arrangerades överallt i vårt avlånga land. Till exempel i Mariestad i Västergötland, där både "Rosa Pantern" och makalöse Lennart utmärkte sig.

För att få lite mer fart och fläkt hade loppet Springtime Mariestad, som arrangerades för 28:e gången, flyttat in till centrala tätorten. De tio kilometerna sprangs på en varvbana med täta åskådarled.

När startskottet small var vane vinnaren Dan Moberg, IFK Skövde, snabbt framme i täten tillsammans med alltid härlige Lennart ”Rosa Pantern” Hansson, denna gång iklädd en guldgul glänsande kreation med en obligatorisk Rosa Panter på huvudet.
När löparna varvade efter fem kilometer hade Dan Moberg skaffat sig en stabil ledning som sedan bara växte på det avslutade varvet. När Dan sprang i mål som segrare med tiden 32.37, dryga två minuter före tvåan Jan Svensson från Trollhättans IF, blev han den segerrikaste löparen i loppets historia. Tidigare delade han förstaplatsen med Skövdes förre storlöpare Håkan Börjesson.

I damklassen var det desto tuffare kamp om segern. Efter en intensiv spurt vann Anne-Louise Nilsson, Filipstads FIK, före Linköpings Anna Stavlind. Anne-Louise noterades för 38.30. Fyra sekunder före Anna.
”Rosa Pantern” showade som vanligt, sprang i cirklar och snackade med både publik och medtävlare, men lyckades ändå nå fina tiden 38.35 (vilket han vann klassen M 55 och fick en hårtork i förstapris). "Rosa Pantern" var i mål strax bakom ettan och tvåan i damklassen.
– ”Rosa Pantern” sprang bakom tjejerna och eldade på dem. En verklig färgklick och reklamman för löpning, säger Charles Falk, speaker för Springtime Mariestad.
Trots solsken och ny banläggning kom det ”bara” 600 löpare till start. En fortsatt minskning från föregående år.

– Tyvärr är det så. Men det känns ändå som att den här nystarten var positiv. En liten förklaring kan vara att det föds 100 färre barn varje år i kommunen. Underlaget minskar, säger Charles Falk.
Ultramotionären Lennart Johansson gjorde sitt 28 Springtime Mariestad av 28 möjliga och tillhör en skara på fem löpare som har utfört den bedriften. Lennart var också den förste att nå 30 Svenska klassiker i obruten följd (Alltså Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet under samma år) 30 gånger fyra är 120 starter under 30 år utan skador, sjukdomar eller andra förhinder. Det är knappt man tror att det är sant. Makalöst jobbat Lennart!

Resultat, Springtime Mariestad (10 km, herrar)
1. Dan Moberg, IFK Skövde, 32.37.
2. Jan Svensson, Trollhättans IF, 34.43.
3. Jonas Holst, Iströms SK, 36.13.

(10 km, damer)
1. Anne-Louise Nilsson, Filipstads FiK, 38.30.
2. Anna Stavlind, Linköpings GiF, 38.34.
3. Malin Strand, Iströms SK, 40.01