Lovande säsongdebut för Mustafa

Mustafa Mohamed var nöjd med sin säsongdebut. Nu laddar han för sin första start i ASICS Stockholm Marathon. Foto: DECA Text & Bild.

Mustafa Mohamed visade lovande form inför sin planerade debut i ASICS Stockholm Marathon om fyra veckor när han på fredagen kom på sjätte plats i en halvmara i Algeriet.

Placeringen i loppet var meriterande eftersom Mustafa mötte tre-fyra afrikanska löpare som har personliga rekord på halv maraton under Mustafas ett år gamla svenska rekord 1.02.40.

Tiden säger dock inte så mycket eftersom de sex främsta i Semi-Marathon de Bejaia alla sprang fel så att de avverkade cirka 20,6 km istället stipulerade 21 098 meter. Mustafa klockades nu för 1.01.17 vilket visar att formen är god:
– Ja, det var väl lite bättre än vad jag själv trodde i alla fall, kommenterar Mustafa, som nu gjorde sin första tävling för säsongen.
– Vi sex främsta sprang fel, så vi löpte bara 20,6 kilometer. Medan han som var sjua sprang en halvmara, sa Mustafa – som gjorde sitt första lopp för året.

Jämför man banan i fredagens lopp med den bana i Velo i Holland där Mustafa i fjol sprang halvmaran på 1.02.40 så är banan i Algeriet tuffare:
– Mellan 10 och 15 kilometer var det rätt backigt, så den här tiden är väl kanske till och med värd lite bättre än vad jag gjorde i Holland. Jag är väldigt nöjd med mitt lopp här i dag.

Vad väntar dig nu efter det här loppet?
– Nu blir det tillbaka i träning ett tag, och sedan ser jag fram mot ASICS Stockholm Marathon.
För Mustafa blir maratonloppet i Stockholm den 1 juni ett led i uppladdningen inför VM i Moskva i mitten av augusti där han ska göra sin mästerskapsdebut som maratonlöpare.

Taoufik Al Allam från Marocko var snabbast av dem som sprang 20,6 km i Bejaia. Han fick tiden 59.59.