Löpträningsutbildningen tog ett steg till
Tröskelträning är en svår men nödvändig konst för den som vill bli en bra löpare.
När Svenska Friidrottsförbundet i helgen för första gången genomförde steg 2 i den nya löpträningsutbildningen med ett 30-tal deltagare så handlade det mycket i både teori och praktik om tröskelträning.
Hittar man punkten där mjölsyrebildningen är större än vad kroppen klarar av att ta hand om så har man hittat mjölksyretröskeln. Det är kring den punkten, eller tröskeln, som mycket av elitlöparnas pass utgår ifrån. En kunskap som nu ska spridas mer allmänt ut i löpar-Sverige.
- Först identifierar man mjölksyratröskeln, sedan lägger man upp farten i träningarna efter den, förklarade kursledaren Kent Claesson.
- Det går också att räkna fram mjölksyratröskeln, ett vanligt sätt är att man tar halvmaratonfarten, men även lite mer avancerade pulsmätare kan ge den ungefärliga tröskelfarten.
På lördagskvällen fick deltagarna i kursen vara med på en mjölksyratest med blodprov nere i källaren i Löpargymnasiet i Sollentuna. På söndagen följdes det upp med ett träningspass med Lisa Blommé. Tjejmilenvinnaren lät deltagarna pröva på den engelske långlöparstjärnan Mo Farahs tröskelintervaller. (Marathon.se kommer att på specialsidor detalj mer om tröskleträning I en special som publiceras I November 2008.)
Steg 2-utbildningen för löptränare innehåller även mycket annat. På programmet i helgen fanns:
- Styrke- och spänstövningar för löpare med Mattias Sunneborn.
- Mental träning med Nils-Egil Rosenberg
- Träningsplanering/formtoppninng med Patrik Tjärdal
- Tränarens roll med Lorenzo Nesi
- Löparskador och rehabträning med Petra Eklund.
- Utbildningen är ett initiativ för att förbättra långlöpningens förutsättningar genom att utbilda tränare, förklarar kursledaren Kent Claesson.
Det var första gången som Löpträningsutbildningen steg 2 hölls. Steg 1-utbildningar har tidigare körts i bl a Eskilstuna och Göteborg - och fler utbildningstillfällen är på gång.