Löpteknik stor del i årets TSM-utbildning
Vad är en seriös löptränarutbildning - och vad ska ingå? I helgen fick de 70 ledarna i Team Stockholm Marathon en rejäl gnuggning inför den kommande säsongen. Utbildningsdagarna hade i år fokus på löpteknik.
– Jag upplever att folk hungrar efter löpteknik och då gäller det för våra tränare att ha en förståelse vad det handlar om - och att det inte finns en metod som funkar för alla, säger Anders Szalkai som är ansvarig för löpträningen i Team Stockholm Marathon.
Med en akademisk examen efter tre år på Gymnastik och Idrottshögskolan och andra vidareutbildningar är Anders Szalkai minst sagt en kompetent verksamhetsledare. Lägg därtill egen erfarenhet som elitaktiv under 20 år och tioårig erfarenhet som tränare för både elitaktiva och motionärer.
Att komprimera och förmedla all kunskap under två dagar är naturligtvis omöjligt.
– Våra ledare får varje år två-dagars utbildning inför uppstarten av vinterns träning, berättar Anders Szalkai. Vi varierar innehållet år för år för att det ska bli en bra vidareutbildning. Det har naturligtvis varit mycket träningslära tidigare, men även hjärt- lungräddning och ledarskap har stått på programmet.
Utbildningen av ledarna i Team Stockholm Marathon följer samma intentioner och grundsyn som Svenska friidrottsförbundets löptränarutbildningar. Det är ingen slump eftersom Anders Szalkai var sakkunnig med stort inflytande när utbildningen togs fram för fem år sedan. Även GöteborgsVarvets använder löptränarutbildningen för ledarna i sina löparkvällar och mer än 300 ledare i landets friidrottsklubbar har gått steg 1 eller steg 2 av utbildningen.
Det är upp till var en om man vill kalla sig löptränare. Man behöver inte dela varken friidrottsförbundets eller idrottsfysiologers uppfattningar och värdegrund.
– Det verkar ibland som att folk letar efter snabbfixar och fokuserar på löpteknik, utrustning när det i själva verket kanske handlar om att de skulle behöva springa och träna mer för att bli bättre, säger Kent Claesson som är landslagstränare och utbildad på GIH.
– Det är positivt att folk är intresserade av löpträning och eftersom det är så stort intresse för löpteknik just nu så lade vi fokus på det i årets utbildning av TSM-ledarna, säger Anders Szalkai.
Naprapaterna Mattias Ahlström och Oskar In de Betou från Naprapatlabbet visade både i praktik och i teori hur löpsteget fungerar. Kursdeltagarna fick tips om hur och vad man kan göra för att ändra ett löpsteg. Allt från hållning till armpendling.
– Fast inte ens vi var överens om vad som är rätt om armpendling, men det visar också hur svårt det här med löpteknik är.
Har det till och med blivit kontroversiellt med löpteknik?
– Vad jag kan reagera mot är när någon säger att det finns EN metod, ETT sätt att springa som är rätt, säger Anders Szalkai.
– Vi är inte skapta likadant och därför kan vi heller inte springa likadant. Ett löpsteg är mycket komplext.
– Däremot kan man med olika övningar utveckla sin teknik, och vi har även försökt att ge våra ledare kunskap om vad man kan titta på och hur man kan korrigera ett löpsteg.
– Jag tror på små och försiktiga ändringar. Att direkt lägga om sin egen naturliga löpstil till något som någon annan säger är rätt innebär en ökad skaderisk. Det är heller inget som säger att man blir en bättre eller håller sig skadefri för att man springer på ett visst sätt.
- Min åsikt är att alla måste kunna ha sin egen stil - och för en löptränare handlar det om att hjälpa till att förfina och optimera den.
Team Stockholm Marathon kör på söndag igång sin sjunde säsong. Första månaden kommer det att vara en allsidig löpträning - gissningsvis också med en andel löpteknik.
I december börjar den mer anpassade träningen för ASICS Stockholm Marathon med långpass på söndagarna.
– Men man behöver inte sikta mot maran för att träna med oss, ungefär 20 procent har andra mål eller tränar med oss för att det är kul att springa tillsammans, säger Anders Szalkai.