Löpning är curlingvärldsmästarens nya passion

Som curlare vann Peja Lindholm många stora titlar. Ttre VM och två EM blev det under karriären. Löpningen fanns med som en del i satsningen och när elitkarriären nu är över har Peja på allvar blivit biten:
- Jag tränar på tok för mycket och för hårt, det är ju så roligt att springa, att det inte blir så bra resultat spelar inte så stor roll.

I lördags sprang Peja Lindholm Umemaran på 3.39.14, en tid som gav en placering någonstans i mitten av startfältet i loppet som hade drygt 80 fullföljande löpare.

- Placeringen är inte så viktig för mig, men tiden... Jag hade tänkt att det skulle gå ner mot 3.20 i lördags, säger Peja och skrattar när han berättar:
- Jag var fortfarande helt slut i armarna efter ett BodyPump-pass som jag körde i onsdags. Det var väl inte den bästa uppladdningen.

Peja är numera en hängiven löpare. Han följer Anders Szalkais träningsprogram här på Marathon.se och springer 6-8 mil i veckan.
- Löpning är en perfekt sport for mig, ett sätt att få ut en massa energi, men det kan också vara avkoppling, säger Peja och börjar rada löpningens fördelar:
- Eller så springer jag och kommer på en massa saker och planerar jobbet.
- Eller så är det socialt, jag tränar och snackar löpning med många.
- Och så är det häftigt sätt att se sig om, åka bort och springa ett lopp tillsammans. Även min fru springer så vi gör det gärna tillsammans.

Peja Lindholm var under drygt tio år skip och lagkapten för Sveriges bästa herrlag i curling. Tillsammans med lagkamraterna Tomas Nordin, Magnus Swartling och Peter Narup utgjorde han det som anses som det bästa svenska curlinglaget genom tiderna.
Curling är en lagsport men skipperns roll är ensam och kräver full koncentration i matcher som kan vara i flera timmar.
- Kanske var anledningen till att vi vann så mycket att jag orkade hålla mig koncentrerad hela matcherna. Jag tror att det var min styrka och att det var det som kunde vara avgörande.
- Jag sprang under hela curliingkarriären, och jag minns speciellt en gång när jag sprang på löpband och Lena Gavelin (svensk rekordhållare i maraton) kom upp på bandet bredvid mig och skakade på huvudet när jag sade att jag skulle springa i tre timmar.
Det monotona nötandet på löpbandet var kanske mer en övning i koncentration och mental träning. Någonting som Peja blev mästare i och som han numera som coach kan hjälpa andra idrottare med. Han coachar idrottare i sju sporter.

Att resultaten i löpning låter vänta på sig kan han ändå ta med en klackspark:
- Nej, vadå, jag tränar i och för sig efter Szalkais träningsprogram och har någonstans målet att springa under tre timmar. Många av mina löparkompisar säger att jag borde kunna klara det, men jag får nog först sikta på 3.15...

I november ska Peja ut på curlingisen igen och dra iväg den nära 20 kg tunga stenen. Det är nästan två år sedan Peja meddelade att elitkarriären i curling var över.
- Det är absolut ingen comeback utan ett tillfälle att träffa mina gamla lagkompisar igen. Vi har sagt att vi ska spela en turnering per år, synd bara att det krockar med Vintermaran.

Stockholm Marathon 2010 står nu på programmet.
- Och så Kommunlöpet som vi har här hemma i Östersund på tisdagarna. Det är en rolig tränings- och tävlingsform där alla kan vara med.