Löpare på spaning i modevärlden

Löpning är hett. Till och med de stora modehusen börjar snegla på vad som försigår inom sportens värld.
- I framtiden kommer vi att se många intressanta samarbeten mellan välkända designers och de stora sportmärkena, säger mode- och kulturjournalisten Sofia Hedström.

Först en liten tjuvtitt in i vad som händer i modevärlden:
Märkliga saker har synts på catwalken:
Pradas modeller gick en visning i fiskestövlar.
I den amerikanska designern Alexander Wangs vårkollektion 2010 finns siluetter av axelskydd som vi tidigare bara sett i amerikansk fotboll.
Det sägs att den välkända modeskaparen Rick Owen börjat springa.

Så kanske är det ändå så att sport och mode börjar komma närmare varandra..
- Modevärlden har sett sportkläder som kitsch (lite smaklösa och fula), men efter den senaste lågkonjunkturen är även de stora modehusen helt enkelt tvungna att bli vidsyntare och söka samarbeten, säger Sofia Hedström.

Adidas var tidigt ut med och lanserade för några år sedan en kollektion signerad Stella McCartney som tidigare jobbat med både det franska Chloé och italienska Gucci.
Mer sånt kommer vi att se.
- De nya funktionsmaterialen som tas fram av sportindustrin är också mycket intressanta, Materialen ger nya möjligheter och det ska bli spännande att se vad som händer när modedesigners utnyttjar dem.

Visst skulle det vara roligt om löparkläder inte bara var funktion. Om de kunde bli lite snyggare.
- Som tjej så reagerar jag direkt på att .löparkläder är så tråkiga. Jag vill bejaka min feminima sida och springa i något snyggt. Det slutade med att jag sydde en egen löparklänning till New York Marathon, säger Sofia Hedström.

Man skulle kunna göra så mycket roligare kläder och ta ut svängarna mer.
Inte ens Nike får godkänt av Sofia.
För traditionellt, för tråkigt.
- Men faktiskt såg jag ett löparlinne från New Balance med bar rygg. Kombinera det en sport-bh som gärna får synas så börjar man få något som är intressant.

Sofia bor sedan fyra år i trendiga Williamsburg i New York City. Här om någonstans kan man känna vad som är på gång. Och det är här som Sofia börjat springa själv.
- Jag behövde komma igång med något fysiskt helt enkelt och upptäckte löpningen. Vilken fantastisk medicin och bra ventil . När jag känner mig stressad och pressad så sticker jag ut på en runda. Bättre än alla mediciner i världen!
- Sedan anmälde jag mig till New York Marathon. Det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Vilken fantasisk upplevelse och känsla att kunna springa så långt.

Är det inte risk för att intresset för löpning bara är ett mode som går över?
- Nej, jag tror faktiskt inte det. Vi lever i en värld som går ständigt snabbare och vi blir överösta med information. Då behöver vi oaser och sätt att komma från det. Löpning är ett perfekt sätt som passar den moderna människan.