Löpare – kolla hur bra du syns i mörkret

Hur syns du i mörkret? Föraren i en bil som kör med halvljus ser dig väldigt sent. Om du inte har reflexväst.

Mörka vägar kan ändå funka riktigt bra för löpning. Ibland behövs inte ens en pannlampa, men reflexer och reflexväst är ett bra sätt att synas även om det inte finns någon lag som säger att måste måste bära reflex när det är mörkt. Men kanske är det läge att kolla att reflexerna verkligen syns.

Alla reflexer lyser inte lika bra och syns inte lika långt. Dessutom blir de gamla. En normal livslängd på en reflex är tre år enligt NTF. Du kan testa om din reflex fungerar genom att hänga upp den tillsammans med en ny godkänd reflex i ett mörkt rum. Lys på båda reflexerna med en ficklampa från fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen är märkbart sämre än den nya kan den nog anses vara förbrukad.

Om man följer reglerna för vad som får säljas som reflexvästar – som Konsumentverket gjorde i sin stora test 2017 – så klarade nästan inga av de 19 testade produkterna kraven att:

  • ha en yta av minst15 kvadratcentimeter. 
  • ha CE-märkning, vilket ska anges på förpackning eller bruksanvisning.
  • ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektions förmåga) på minst 400.

Endast en av de 19 granskade västarna var helt utan anmärkningar. De flesta västar hade ganska bra reflexegenskaper (vilket ger mörkersynbarhet) medan det tekniska resultatet för det fluorescerande bakgrundsmaterialet (vilket ger synbarhet i dagsljus) var totalt sett sämre vid den tekniska provningen. Kontrollen ledde till att 13 av de 19 västar som ingick stoppades från fortsatt försäljning genom frivilliga åtgärder från berörda näringsidkare.

Konsumentverkets regler för reflexvästar är tuffa. ​Vanliga reflexer klassas som personlig skyddsutrustning och ska uppfylla vissa krav. Men det är upp till var och en som springer på vägarna hur man vill synas. 
Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.
Numera finns det ofta insydda detaljer i reflexmaterial löparkläder och en del löparskor. Många använder också refklexband runt vristen.
- Små och svaga reflexer är förstås bättre än ingen reflex alls, samtidigt är det viktigt att man inte tror att man syns bättre än vad man faktiskt gör,  NTFs expert Katarina Bokström som kommentar på en genomgång av reflexer som gjorts av Testfakta
Överlägset bäst syns testpersoner i reflexväst.  Den lyser klart och tydligt i mörkret både på 200 och 125 meters avstånd.
– Hur bra man behöver synas beror på vilken trafikmiljö man rör sig i, hur fort bilarna kör och hur halt det är. Men 125 meter tycker jag är gränsen, så långt bör man i alla fall synas, säger NTFs expert Katarina Bokström.