Linus Nilsson har hjärta för New York

På söndag är det tänkt att 2012 års New York Marathon ska avgöras. Osäkerheten runt årets lopp är dock stor eftersom stormen Sandy har lamslagit USA:s östkust och även drabbat staden New York hårt. En av de drygt 500 svenskarna är Linus Nilsson en av de mest intressanta deltagarna.

Kollade pulsklockan och den visade på 210 slag trots att jag bara joggade. Då insåg jag att jag nog borde kolla upp det.

Många löpare som redan skulle varit på plats i New York är fortfarande kvar hemma och vet inte om man vill eller kan bokas om till andra flighter innan maran. New York arrangörerna anger att maratonloppet ska genomföras och väderprognoserna ser bättre ut inför tävlingshelgen.

En svensk elitlöpare som siktat in sig på New York maran är Enhörnas Linus Nilsson, som gjort 2.23 på maraton men fick ett allvarligt avbrott i sin löpsatsning på grund av problem med hjärtat.

Marathon.se fick ta del av Linus tankar inför New York och kring de hjärtproblem som drabbade honom.

Antar att du följer rapporterna från stormdrabbade New York, när är det planerat att du åker dit inför maran?

- Jag åker ganska tätt in på loppet så jag är inbokad att flyga dit på fredag. Med tanke på alla rapporter är jag glad att jag inte var inbokad tidigare i veckan. Jag hoppas att förödelsen inte blivit så stor utan att staden hämtar sig och det blir ett lopp på söndag.

Om vi lämnar katastrofrapporterna och tänker oss att det är en vanlig uppladdning, hur gör du sista veckan innan ett maratonlopp med träningen?

- Jag springer normalt mellan 10-15 km per dag måndag till onsdag om loppet går en söndag. Det är mestadels distanslöpning, men på tisdagen kan jag lägga in 5-7km i maratontävlingsfart. Det är inte alltid jag lägger in farten utan det beror lite på känslan.
- Sen fortsätter jag köra lugn distans men lite kortare varje dag fram till loppet. Så jag lägger inte in någon vilodag utan springer varje dag.

Du säger att du lägger in maratonfart i tisdagspasset, hur ligger den farten till nu. vad siktar du på i New York?

- Jag ska försöka gå jämnt mot en sluttid på runt 2.26-2.27, och det blir runt 3.30 minuter per/km.

Det innebär att träningen gått bra in mot maran?

- Nej det kan jag inte säga. Det har varit lite struligt fram och tillbaks nu i höst. Jag hade en riktigt bra träningslägerperiod i Kenya i somras, men sen när jag kom hem och sprang SM på 10000m fick jag problem med vaderna. Tyvärr byggde jag på detta helgen efter, och det hängde i ett tag. Jag tvingades bryta Stockholm Halvmaraton. Det fanns ingen kraft i benen över huvud taget.

Hur kom du till rätta med vaderna?
Jag tog en del massage, och sen släppte det hyfsat till Lidingöloppet där jag gjorde min näst bästa tid hittills med 1.49.05. Det var jag riktigt nöjd med, för Lidingöloppet passar inte riktigt mig som löpare även om det är riktigt kul att springa. Jag vill helst ha platt bana utan för många svängar.

För något år sedan såg det nästan ut som du skulle få ge upp din elitlöparkarriär, vad var det som hände?

- Jag fick förmaksflimmer i hjärtat. Det innebär att det blir en störning i elektriska signaler. Så hjärtat slår helt i otakt och pumpar inte ut den mängd blod som den ska eftersom signalerna inte är synkade mellan förmak och kammare i hjärtat.

När kom detta och hur kändes det?

- Det kom under ett träningspass, ett intervallpass på band. Jag förstod inte vad det var, utan jag blev bara helt plötsligt jätteflåsig.
- Jag fortsatte ändå passet klart, men kände att något inte var riktigt rätt. Men sen tänkte jag inte mer på det, utan körde vidare med distans dagarna efter trots att den konstiga känslan fanns kvar. Då kollade jag av pulsklockan och den visade på 210 slag trots att jag bara joggade. Då insåg jag att jag nog borde kolla upp det.

Vad fick du för besked när du kollade upp dig?

- Då såg ganska direkt att det var förmaksflimmer, men dom visste inte direkt vad det berodde på. Det besked jag fick var att jag skulle invänta en elkonvertering.

Innebar det total vila i väntan på behandlingen?

- Nej, jag fick faktiskt springa under tiden, men med samtidig medicinering med betablockerare. Detta skulle hålla hjärtats slag på rimliga nivåer. Så jag kunde jogga på tre till fyra gånger i veckan 8-10 km åt gången i lugn fart. Det fanns inga tankar på att springa fortare.

Hur gick det med elkonverteringen?

- Jag fick vänta ganska länge på att få genomgå den, eftersom jag först skulle ha stabila blodvärden. Jag fick äta Warran-tabletter (blodförtunnande) eftersom det fanns risk för blodpropp när hjärtat inte slår som det ska. Så jag behövde visa bra värden minst en månad i följd men jag hade lite otur där och missade intervallet två gånger.

När du väl fick genomgå behandlingen, hur kändes det då?

– Från en dag till en annan kändes det precis som vanligt igen. Efter det kunde jag träna på direkt utan att känna något.

Vet du varför du fick problemen?

– Troligen hade jag tränat med någon infektion i kroppen kombinerat med astmamedicin som kan ge vissa biverkningar på hjärtfrekvensen. Jag lyssnade aldrig riktigt på kroppens signaler innan, och misstolkade situationen och tog istället extra astmamedicin när jag kände mig tröttare.

Hur länge har du nu varit igång med full träning?

– Runt ett och ett halvt år har jag varit igång, eftersom jag direkt efter behandlingen av hjärtat kunde sätta igång.

Om vi återgår till New York Marathon, hur gör du med kostladdning inför ett maratonlopp?

– Jag gör inget speciellt egentligen.
Jag äter som vanligt, men tänker extra på att inte slarva med mellanmål. Jag tycker jag får den effekten att jag blir energifylld genom att jag drar ner på träningsvolymen. Om man som jag drar ner från 25 km om dagen till runt 10 km om dagen och fortfarande äter samma och kanske även lite extra blir det en bra energipåfyllnad.

Om vi ser maratonladdningen i ett längre perspektiv, har du något nyckelpass du vill göra?

- För att jag ska känna mig trygg vill jag framförallt ha några bra mängdveckor med långpass på 30-35km och detta i kombination med till exempel 3x5 km i något snabbare än maratonfart. Kan jag göra det i en mängdvecka då vet jag att jag klarar hålla nästintill det tempot på maran.
- Så helheten är egentligen viktigare för att jag ska känna mig trygg inför loppet än ett enskilt pass, även om en fartavstäm är bra. Inför New York hade jag 2x6km och därefter 3km. Vilan mellan varje avsnitt är runt 500 meter löpning i relativt hög fart.

Marathon.se tackar för pratstunden och instämmer med Linus att det viktigaste är att befolkningen och staden New York hämtar sig
bra efter stormen Sandy och sen kommer loppet i andra hand.