Liftande Dam(m)vinnare i Oxelöloppet

Fredag kväll och ett perfekt löpväder. Det tyckte de 750 som sprang Oxelöloppet. Där fanns förstås de ”omöjliga” kenyanerna, men där fanns också en damvinnare som sprang bort sig på uppvärmningen och fick lifta till starten, där fanns också Christian Dahlmann som lämnade barnvagnen vid målområdet och med lätthet sprang under 40 minuter.

Oxelösund, vid Östersjökusten, bjöd på en läcker inramning. Det var inte KK-Jogg-klass på publikantalet längs med banan, men det var ändå en festlig inramning runt den lättlöpta femkilometersslingan. Eliten valde att springa tio kilometer. Duncan Kiptanui och Japhet Kipkorir hade liksom i Katrineholm en rasande strid på upploppet. Denna gång hade Kiptanui lärt läxan och var ett halvt steg före. Båda noterade 30.37.

Trea var Laban Siro, även han Kenya, med 31.19. På trettondeplats kämpade sig Christian Dahlmann, Uppsala LK, i mål med 38.25.
– Ett skönt lopp med rolig inramning. Jag kan mycket väl tänka mig att komma tillbaka hit igen, säger Christian som gjort 36.30 på bana över milen.
Med två barn, Arvid 2,5 år och Jytte två månader, gäller det att vara flexibel när det gäller träning.
– 50 procent av träningen gör jag med barnvagnen framför mig. Det fungerar bra, berättar Christian som själv tycker att han haft en svacka under sommaren och bara hunnit med fyra-fem mil i veckan.
Det ska bli mer. Nästa stora mål är redan utstakat.
– Jag har gjort 3.10 på Stockholm Marathon som bäst. Nästa år har jag som mål att springa under tre timmar.

Till sin hjälp kommer 34-åringen att ta Team Stockholm Marathon (träningsgruppen som tränar inför Stockholm Marathon)
– I alla fall distansträningen, säger Christian Dahlmann som hoppas att fördubbla den nuvarande träningsdosen för att klara sitt mål.

I damklassen hade inte Susanna Damm, Huddinge AIS, optimala förberedelser.
– Ha, ha. Nej, det blev en väl lång uppvärmning. Jag tappade bort mig helt och fick lifta tillbaka, sa en något skamsen Susanna.
Nu löste sig allt till det bästa ändå. När loppet väl startade hittade Susanna runt banan utan att springa vilse och vann överlägset med tiden 37.09 före hemmahoppet Anne Martikainen på 39.35.
– Jag hamnade i ingenmansland och sprang helt själv. Men eftersom jag vann ska jag inte klaga för mycket, berättar Susanna som nu är tillbaka på allvar efter barnafödande.

– Tidigare har jag legat runt sjätte-sjundeplats på 10 000 meter i Sverige. Dit vill jag igen. Helst bättre ändå, säger Susanna som tränar åtta till tio mil i veckan.

750 deltagare i 30-årsjubilerande Oxelöloppet är en ökning med 150 deltagare från föregående år. Detta utan att arrangören gjort något speciellt för att locka fler löpare.
– Det verkar vara en trend att de flesta loppen får fler löpare. Folk vill må bra och tycker löpning är en bra motionsform, säger tävlingsledaren Leif Blomqvist.

En gång i tiden var det över 1 000 deltagare i Oxelöloppet, då lottades det bland annat ut en bil.
– Nu har vi 3 000 kronor till ettan och ett fint prisbord. Det räcker. Någonstans mellan 750 till 1 000 deltagare är vad vår organisation klarar av, fortsätter en nöjd Leif Blomqvist.
Det fanns 750 till som var nöjda den här sensommarkvällen som var som gjord för löpning.

Topp-tio, 10 km, herrar
1) Duncan Kiptanui, Kenya, 30.37.
2) Japhet Kipkorir, Kenya, 30.37.
3) Laban Siro, Kenya, 31.19.
4) Patrik Kiplimo-Koech, Oskarshamn, 32.27.
5) Karl Rönnby, Enhörna IF, 36.02.
6) Ulf Eriksson, Huddinge AIS, 36.05.
7) Sebastian Kallio, Enhörna IF, 36.27.
8) Lars Emanuelsson, Katrineholm, 37.21.
9) Reinaldo Burgas, Tullinge Tumba friidrott, 37.23.
10) Mats Lindholm, FK Studenterna, 38.06.

Topp-fem, 10 km, damer
1) Susanna Damm, Huddinge AIS, 37.09.
2) Anne Martikainen, SLK Oxelösund, 39.35.
3) Katarina Eriksson, Hargs BK Runners, 41.49.
4) Natalie Jansson, Hargs BK Runners, 42.26.
5) Outi Tammisola, FK Studenterna, 45.59.