Långlöparna fick förbundskaptenen att jubla

Allt ljus var på Mustafa Mohammed. 3000 metersloppet i GE Galan blev verkligen en framgång för svensk långlöpning. Men det var tre andra svenskar som stal showen - och EM-biljetterna. Förbundskapten Stefan Olsson var lyrisk efter det att Olle Walleräng, Johan Wallerstein, Oskar Käck tilsammans med Mustafa Mohammed alla sprang under den tuffa EM-kvagränsen 7.58.

Svenskkvartetten kunde visserligen inte hänga på loppets suverän Paul Kipsiele Koech som vann på världstiden 7.32,80. Men bakom Koech så gjorde svenskkvartetten ett taktiskt riktigt lopp där Spårvägens Olle Walleräng spurtade om Mustafa Mohamed på slutvarvet. Med 7.53,81 för Walleräng, 7.54,05 för Musse, 7.54,43 för Wallerstein och 7.55,89 för Käck så var det inte undra på att förbundskapten Stefan Olsson var nöjd.

- Nu får du inte boka in något annat hegen då det är inomhus-EM iTurin, sade Stefan Olsson till Johan Wallerstein som kanske var den största överraskningen i kvartetten.
Överraskad men också nöjd kunde Wallerstein något förvånad konstatera:
- Det här är en ju en internationell gångbar tid. Min första någonsin - det kändes riktigt bra även om det fanns stunder i loppet då jag var rejält trött.

Inomhuslöpning är svårt. Varvet är bara 200 meter, kurvorna tvära och doserade. Förr en 3000-meterslöpare handlar det om 15 varv.
- Jag räknar inte varven och kollar inte på klockan. Jag hade ingen riktig koll på varven men när det stod 5 varv kvar vid varvningen förstod jag att det var tusen meter kvar, säger Johan Wallerstein.

För svensk löpning var 3000-metersloppet ett gott besked och Stefan Olsson kan trots att Erik Sjöqvist är skadad, Henrik Skoog satsar på längre sträckor och Mustafa Mohamed satsar på utomhussässongen nu skicka tre män på 3000 meter till inomhus-EM!