Lagkänslan gör dig starkare på fjället

Tänk att du har en tuff löparutmaning framför dig. En utmaning som kräver bra flås, starka ben och rejält pannben. Tänk att du gör detta tillsammans med tre kompisar som en stafett där du springer både för dig själv och för laget. Vi har pratat med två av lagen som ska springa Execute Sälen by adidas Terrex i september, och Lotta Lindblom på Marathongruppen som har stenkoll på banan.

– Jag tror nog att jag kommer att pressa mig själv lite extra i träningen inför loppet, men framför allt under själva loppet. Det kommer att kännas som en extra dimension att ta mig till målet där mina lagkompisar väntar på mig och nästa löpare står redo att ge sig iväg. Vi är beroende av varandra och vi kommer att lyfta varandra, säger Jenny Sunding, lagkapten i Capital Climbers – laget med fyra Stockholmsbaserade löpare som lockas av annat än asfalt.

Jenny Sunding, lagledare i Capital Climbers.

Execute Sälen by adidas Terrex är ett helt nytt fjällopp, en stafett, med tre olika slingor om 9, 14, och 5 km och totalt cirka 1300 höjdmeter. Alla fyra lagmedlemmar springer alla sträckorna. Starten går redan klockan 6 på morgonen (så pannlampa är nödvändigt) då lagets första löpare ger sig ut på den första sträckan. När löpare ett är tillbaka ger sig löpare två iväg, precis som i en klassik stafett. När alla deltagare i laget sprungit den första sträckan är det dags för den andra sträckan, för att sedan avsluta med den tredje och sista sträckan.

Det viskas också om att det finns några galningar därute som gör detta på bara två eller tre deltagare – men de får det tufft, eftersom varje slinga oavsett antal deltagare i laget måste springas fyra gånger. Utmaningen är för de allra flesta helt tillräcklig med fyra deltagare i laget.

­– Ja, det här loppet är ganska tufft, säger Marathongruppens Lotta Lindblom som har tagit sig runt de olika slingorna på fjället. Hon berättar att loppet passar ett gäng som gillar utmaningar i naturen och som inte bryr sig så mycket om väder och vind utan kan njuta av det som bjuds på fjället. Vädret kan vara tufft i september, men det kan lika gärna bli en helt underbar höstdag. Löparna bör har sprungit trail tidigare så att man ändå är hyggligt van vid teknisk löpning. Vi har förlängt tiden som lagen kan vara ute från 12 till 15 timmar. Det betyder att lagets genomsnittliga tempo bör vara 8.20 min/km eller snabbare.

– Deltagarna kommer att få en unik naturupplevelse med stark lagkänsla. Och jag tror att växlingen mellan ”jag och fjället” och ”teamkänslan när du möter ditt lag igen” kommer att vara magisk, säger Lotta.

Jenny Sunding sprang en gång under skoltiden, en stafett mellan Östersund och Trondheim, och hon minns att det hände något – känslan att lämna över till nästa löpare var triggande. Sedan dess har hon inte upplevt något liknande.

– Jag fram emot den här typen av upplägg. Jag är nyfiken på hur det känns av att springa tufft – vila lite och sedan komma igång igen. Ser också fram emot allt som kommer att hända mellan etapperna. Hur vi möts och peppar varandra. Humöret och orken kommer säkert att pendla under dagen. Någon är trött, en annan starkare. Vi möts och peppar varandra. Laget kommer antagligen att bidra till att förstärka hela löparupplevelsen.

Capital climbers består förutom Jenny Sunding av Magnus Högfelt, Kajsa Bårman och Andreas Mathson, fyra duktiga allroundalöpare som springer allt från intervaller på bana, till trail, maraton och ultra. Du kan läsa mer om dem på loppets Instagramkonto @execute.run Frågan är hur det här stockholmsbaserade gänget kommer att träna för att vara redo för den tuffa fjällterrängen med alla sina höjdmeter?

­– Vi tränar på knepigt underlag som är så likt fjällöpningen som möjligt. Flera av oss har sprungit i fjällen tidigare. För egen del kommer jag i min träning springa mycket på de tekniska stigarna i Ursvik och i Nackareservatet. Tuff backträning kommer jag att få i någon av Stockholms slalombackar som Väsjöbacken och Hammarbybacken. Men jag kommer också att sätta löpbandet på en rejäl lutning och stå och nöta. Jag tycker inte att det är så kul med löpband, men på det sättet kan jag få till en riktigt lång backe och det kommer att göra mig starkare och bättre förberedd för loppet.

Har ni några förväntningar på resultat?
– Jag tror att vi kommer att sätta upp någon form av tidsmål. Kanske främst för att veta när det är dags för nästa löpare att ge sig iväg. Jag tror att det är viktigt att man pratar igenom vilka förväntningar man har i laget. Just nu känns det som att upplevelsen kommer att vara det viktigaste och att vi fokuserar på det positiva.  Jag vet också att vi alla är prestationsinriktade, haha – så vi får väl se. Tävlingshornen tenderar att växa ut när man kikar på de andra deltagarna: kommer vii att kunna slå dem …?

Hur peppar ni varandra nu?
– Än så länge har vi faktiskt inte kört något gemensamt pass, men det är på gång nu i dagarna. Och jag tror att vi kommer att träffas och träna tillsammans en hel del – kanske inte alltid alla fyra. Jag och Kajsa har till exempel redan setts och tränat några gånger. Utöver det har vi en messengergrupp där vi diskuterar loppet och träningen. Att bara höra av sig och höra hur det går i träningen och att vi ska genomföra det här tillsammans stärker min motivation väldigt mycket.

Löparen Anna Staalkloo är lagledare för Execute Trail. Laget som förutom Anna består av Robin Stenberg, Emmy Karnerud och Thomas Gottlind har gemensamt en stor kärlek till fjäll- och stiglöpning. Läs mer om laget här.

– Jag ser verkligen fram emot äventyret med Execute Sälen – att få springa som lag. Vi är ju vana att tävla individuellt men jag tror att känslan att springa sin sträcka, och sedan skicka iväg de andra löparna i tur och ordning och heja fram dem kommer bli väldigt speciell. Det är också superkul att loppet går i Sälen, en plats där jag har åkt väldigt mycket snowboard, säger Anna som själv bor i Mora.

Anna Staalkloo, lagledare i Execute Trail.

Anna funderar lite på taktiken under loppet. De olika slingorna ser olika ut och kanske att man behöver ta det lite lugnare under någon av slingorna för att ha rejält med krafter kvar till en tuffare sträcka.

– 1300 höjdmeter kommer att kännas, så det är nog klokt att tänka till lite. Mitt tips är att träna mycket backar inför det här loppet och att inte glömma att träna nedförslöpning. Det kan bli rejält tufft för framsida lår. En annan viktig grej är att tänka på energiintaget under dagen. Att se till att både äta och dricka ordentligt – det här loppet innehåller ett annorlunda moment än andra fjällopp – här ska du kunna vila, ladda om och ge dig iväg igen på ben som hunnit bli trötta och stumma.

Hon berättar också att de finns en retsam ton i gruppen om vem som är snabbast. Vem kommer att fixa de snabbaste sträckorna.

– Ja, haha, vi kommer nog att ha en liten intern tävling i tävlingen, skrattar Anna.

 

Bra att veta: 

  • Innan soluppgång och efter solnedgång är det obligatoriskt med pannlampa.
  • Underlaget är tidvis trixigt. Här möter du tung sumpmark, grus, sten – men också lättlöpta fjällstigar.
  • Du bör ha sprungit trail tidigare, men inget måste.
  • Totalt antal höjdmeter är 1300 per deltagare (om ni är 4 i laget – annars mer såklart).
  • Lägsta genomsnittliga tempo är 8.20. Tar någon det lugnare än så måste annan löpare vara snabbare.

 

Av Kristina A Lager