Ladda med 10 tips inför halvmaran

Bara en vecka kvar till Ramboll Stockholm Halvmarathon. Börjar du känna pirret i magen? Här får du de sista tipsen som gör att du kommer väl förberedd. Se till att äta bra under veckan, lägg dig inte på soffan helt utan träna lätt. Drick ordentligt, både dagen innan och under loppet – det kan bli varmt! Och leendet, glöm inte det. Det är roligt att springa lopp! Sprid god energi, då får du tusenfalt tillbaka.

Träna lätt den sista veckan
Nu har du gjort den träning som behövs inför loppet. Men för den sakens skull ska du inte vila helt. Spring några lätta intervaller i början av veckan – obs, pressa dig inte för hårt så att du drar sönder någon muskel. Spring gärna ett lättare distanspass dagarna innan loppet. Många vill springa dagen innan för att behålla löpkänslan i kroppen. Det är viktigare att dra ner på distansen (kanske hälften av din vanliga)  och ev tempot än antal pass så här veckan innan loppet.

Extra kolhydrater
Ett halvmaraton är långt och det går åt mycket energi – men du behöver inte överdriva din kolhydratladdning. Ät gärna något kolhydratrikt till middag, men inte dubbla pastaportioner, det kommer din mage garanterat inte gilla. Ett bra tips är att se till att få i dig en del av dina kolhydrater i flytande form. Se också till att du äter bra dagarna innan loppet. Bra mat med fin energi till din kropp.

Drick ordentligt även dagen innan
Det kan kännas som att hösten snart är här, men under Ramboll Stockholm Halvmarathon har det ofta varit varmt och soligt. Det går inte bara åt energi att springa en halvmara, det går också åt mycket vätska. Du vill inte börja loppet med en vätskeförlust. Så se till att dricka mycket dagen innan. Du kanske kan se till att få i dig några av dina kolhydrater i flytande form. Juice är en erkänt bra uppladdare – både vätska och kolhydrater. Vet du att sportdryck funkar för magen, drick det både kvällen innan och kanske även på morgonen.

Lättsmält lunch
Eftersom loppet startar på eftermiddagen hinner du ladda med innan start. Ät en vanlig frukost – men lättsmält. Proppa inte i dig, utan låt dig bli lagom mätt. En lättsmält lunch och kanske något litet mellanmål ett par timmar innan start. Undvik väldigt fiberrikt mat. Du vill inte stå i startfållan och känna dig mätt och uppsvälld.

Fixa ditt tävlingskit
Stå inte hemma precis innan du ska iväg och stressleta efter dina sköna löparstrupor. Börja dagen innan, eller gärna tidigare att plocka fram de kläder du vill ha. Kanske två olika uppsättningar beroende på väder. Blir det varmt och soligt, är du då en kepslöpare, eller väljer du solglasögon för att slippa kisa när du springer. Fixa till nummerlapp och annat innan du kommer till startfållan. Att stressa till startfållan för att du missat något tar massor av mental kraft som du kan behöva under loppet.

Sätt ett realistiskt mål
Hur har träningen gått? Sätt upp ett realistiskt mål för ditt lopp – bestäm ditt upplägg och försök följa din plan. Lite optimistisk kan du våga vara – tävlingshornen brukar växa ut och med dem lite mer kraft än du har på träning. Men var då beredd att justera målet under loppet beroende på din dagsform. Är det varmt kanske du också måste sänka tempot lite för att klara din halvmara. Men gärna ett  Tänk efter hur träningen gått, och var realistisk optimist. Var beredd att justera målsättningen utifrån både väder och dagsformen.
Bestäm ditt upplägg på loppet innan och försök följa din plan.
Kolla gärna in banprofilen och banan innan loppet, så kan du enkelt dela upp loppet i mindre bitar än 21,1km rakt av.

Värm upp
Gör en anpassad uppvärmning utifrån din tidsambition. Ju snabbare du ska springa desto viktigare blir det att ha någon form av uppvärmning. Alla har dock nytta av att mjuka upp muskler och leder innan starten.

Stressa inte i starten
Det är väldigt lätt att springa på i alldeles för snabbt tempo i början – du är taggad till tusen och hänger på de snabbaste löparna i din startgrupp. Försök istället att hålla det tempo du har tänkt dig. Att stressa fram och försöka jaga positioner i någon slags sicksack-löpning tar mycket energi. Försök hitta din egen rytm.

Drick vid varje kontroll
Glöm inte vätskan. Vid varmt väder är det såklart extra viktigt att du dricker.  Ta dryck vid varje vätskestation. Vet du med dig att du är känslig för sportdryck så kan du vara lite försiktigt med den om du inte har testat sorten tidigare.

Tänk positivt
Det brukar vara mycket publik längs banan – ta hjälp av dem. Fånga en high five, le, och llåt dig lyftas fram av deras hejarop. Ta också hjälp av dina medtävlande. Ni kan inspirera och uppmuntra varandra när det blir tufft. Känner du att du bir trött, se om du kan hitta en rygg att lägga dig bakom under en period. Sedan, när du är piggare kan du låna ut din rygg till en trött medlöpare. Försök att tänka positivt. Tröttheten kommer – det gör den för alla, men ofta har man mer kraft kvar än man tror.