Konservativ vinnare i Lidingö Ultra

För två år sedan var det 25 grader varmt när Daniel Nilsson vann den första upplagan av Lidingö Ultra 50K. I lördags var det bara regn och blåst och bara fem grader.
– Jag hade mössa och vantar – och det var tur att jag satte på mig en extra underställströja. Det var riktigt kyligt, säger Daniel Nilsson som sprang de 50-kilometerna på 3.25.04.

Daniel var drygt elva minuter före klubbkompisen från FK Studenterna, Johannes Erixon i mål.
– Min taktik var att springa i lite långsammare än tröskelfart, berättar Daniel som är en rutinerad ultralöpare.

Det gäller att inte riskera att få mjölksyra när man springer långt. Minuten som man tjänar ena milen kan lätt bli fem förlorade minuter på nästa om det har gått för fort.
Daniel kallar det att springa konservativt. Samma taktik har han med framgång praktiserat i Stockholm Marathon. Förra året var han 34:a på 2.42.
– Många går ut alldeles för hårt i början och jag plockar dem sedan en för en, säger Daneil.

I lördagens lopp fick han dock vara tät från start till mål. Bakom sig hade han en svans på drygt 300 löpare som fullföljde de 50 kilometerna.
– Jag tränar i snitt över året 15 timmar i veckan, ungefär hälften är löpning och resten är cykling, berättar Daniel.
Många pass är med barnvagn. På förmiddagarna när dottern Agnes ska sova tar pappalediga Daniel barnvagnen och en sväng.
- Det går inte så snabbt, men det går och vi har ingen löparvagn, utan en helt vanlig vagn. Det går inte så snabbt men det funkar bra som distansträning.

I damklassen tog Kajsa Friström, Fredrikshofm sin andra raka seger i Lidingö Ultra 50K Hon var med tiden 4.25.52 sju minuter före loppets tvåa Magdalena Elinder, Hässelby SK. Trea blev Virva Popovic, Täby.