Kenyan först i Boston igen

Den kenyanska dominansen fortsätter i Boston Marathon, världens äldsta maratonlopp. Tolv av tretton senaste gångerna har det varit kenyansk segrare i herrklassen. På annandag påsk hette segraren i Robert Cheruiyot.

Robert Cheruiyot vann det 107:e Boston marathon på 2.10.11, 23 sekunder före landsmannnen Benjamin Kimutai. Kenyaner tog de fem första platserna i loppet som på grund av en besvärande motvind hade ovanligt stort manfall i elitklassen.
Robert Cheruiyot sprang sitt första maratonlopp i december då han vann Milano Marathon. För segern i Boston fick han drygt sjuhundratusen kronor i prispengar.

I damklassen bröts dock den kenyanska dominansen. Fjolårssgrarinnan Margaret Okayo klarade inte att hänga med ryska VM-trean Svetlana Zakharova utan fick ge sig på den sista milen. Zakharova, som sprang på 2.21 i Chicago i höstas, gick i mål på tiden in 2.25.20.

Totalt startade drygt 20000 löpare i loppet.