Kaos inför New York Marathon

På Verrazanobron ska på söndag närmare 50000 löpare starta i New York City Marathon. Bilden är tagen vid en tidigare storm.

Orkanen Sandy har skapat kaos på USAs östkust. Närmare 20000 européer, varav drygt 600 svenskar, som är anmälda till söndagens New York City Marathon ska den här veckan flyga för att delta i världens största maratonlopp.
– Loppet kommer att genomföras enligt plan på söndag, meddelade arrangören New York Road Runners Club på måndagen samtidigt som New York rustade för att klara stormen.

New York City Marathon är världens största maratonlopp med närmare 50000 deltagare. Med sin spektakulära bansträckning och en alltid entusiastisk publik är det favoritresmålet för världens maratonlöpare. I en undersökning som publicerades 2009 hade 15 miljoner européer New York City Marathon som sitt drömmål.

De två svenska researrangörerna Springtime Travel och SRRC Marathonresor sålde slut 2012 års resor för drygt ett år sedan. Närmare 600 svenska löpare betalar minst 20000 kronor för flygresa, startplats och hotell.

Den första omgången svenska resenärer med Springtime Travel skulle ha åkt på måndagmorgonen. Alla flyg till New York-området är dock inställda och Springtime uppmanar resenärer att inte åka till flygplatsen utan istället ringa för ombokning av resan.
– Vi tillsammans med SAS kommer försöka göra det bästa möjliga av situationen, skriver Springtime på sin hemsida. Vi uppdaterar informationen här så fort vi får den. Vi beklagar naturligtvis detta men det är helt utanför vår kontroll som ni säkert förstår.

Flygplatserna i New York-området kommer att vara stängda måndag och tisdag. Flygbolagen arbetar nu för att boka om passagerare längre fram i veckan.

Orkanen Sandy har när detta skrivs måndag förmiddag inte nått New York. Under hela helgen har staden förberett sig för orkanstormen som har förespås bli den värsta på årtionden. Under måndagen är tunelbanan stängd, skolor stängda och i närmare en halv miljon New York-bor ska evakueras.

Trots katastrofsituationen meddelar New York City Marathon att loppet planenligt ska genomföras på söndag 4 november då orkanen ska ha passerat.
Vad man än inte vet är dock vilka skador som orkanen kommer att åstadkomma. Man befarar strömavbrott och svårigheter med all logisitik i stormens spår.
New York Marathon har start på Staten Island vid Fort Wadsworth vid inloppet till New York. De svenska researrrangörerna brukar bussa sina löpare till start medan de flesta åker färja från Manhattan till starten.