Kampen om löparskatten går vidare

Svenska Friidrottsförbundet håller sitt årsmöte i Norrtälje på lördag och söndag. På dagordningen står återigen frågan om sanktionsavgifter på långlopp. Vid förra årsmötet utsågs en arbetsgrupp på sex person att utreda frågan.

Sanktionsavgiften har varit en het fråga i många år. De som ordnar långlopp har känt sig beskattade av Svenska friidrottsförbundet. Totalt rör det sig i år om drygt 200 långlopp.
När avgifterna var som störst tog friidrottsförbundet tio procent av anmälningsavgiften. Under åren har klubbarna lyckats förhandla ner avgifterna och kommer alltså ett nytt förslag som ledamöterna på årsmötet har att ta ställning till.
Gruppens förslag går i korthet up på följande:
- slopa den rörliga avgiften 3,76 kronor per löpare, dock maximalt ett basbelopp
- ersätt den med en fast avgift på 1500 kronor för alla lopp. Den avgiften ger Friidrottsförbundet 400 000 kronor som täcker hanteringskostnaderna
Det handlar om att flytta resurser från central nivå till klubbnivå. Arbetsgruppen anser att resurserna ger den största effekten på klubbnivå.
Arbetsgruppen har bestått av Tomas Riste, ordf, IF Göta, Jan Axelsson, Göteborgs Friidrottsförbund, Johnny Öhrbäck, Malmö AI, Ulla Rehnvall, Gefle IF, Jan Ahlström, Spårvägen. Christer Clerselius har representerat Förbundsstyrelsen.
Förbundsstyrelsen yrkar avslag på det som arbetsgruppen kommit fram till och anser att allt ska förbli vid det gamla. De tyngsta skälet är att pengarna behövs för den centrala verksamheten.
Förbundsstyrelsen lägger också ett förslag som inte begränsar att logotyper på tävlingslinnet. Klubbarna får själva avgöra hur mycket reklam man vill ha.