Kajsa Berg försvarade EM-titeln

Kajsa Berg jublar över sin andra EM-seger på 100 km. Kajsa disponerade krafterna väl på den kuperade banan. Hon hade 3.48 på loppets första halva och 3.50 på den andra halvan. Foto: Peter Fredricson.

Kajsa Berg tog sitt andra raka EM-guld på 100 kilometer under lördagens EM i franska Belvès. Dessutom tog hon silver i lag tillsammans med Sophia Sundberg och Kerstin Rosenkvist.
– Jag är så himla glad. Jag känner att jag kan glädjas extra mycket åt mitt guld, eftersom det gick bra för oss alla, säger Kajsa med skratt.

Det blev ett spännande lopp där Kajsa Berg länge låg tvåa efter kroatiskan Marija Vrajic. Ryskan Irina Antropova låg trea och jagade bakom. Till slut gick Kajsa om Vrajic och de sista kilometerna drog hon ifrån ytterligare. Kajsa tog guld på tiden 7.38.51, hela tre och en halv minut före tvåan.

När förstod du att du kunde vinna?

– Det var nog ganska tidigt. Det var en kille som cyklade fram och tillbaka – jag vet inte vilket land han supportade egentligen, men han höll mig informerad om ställningen. Och någonstans kring 65 kilometer sa han ”Hon håller på att dö där framme, du tar in på henne – och hon bakom dig ser så sur ut. Men du bara springer där och ser glad ut – du kommer vinna det här”. Det var otroligt peppande att höra. När jag en stund senare sprang om Vrajic så kände jag att jag nog skulle vinna – även om jag blev stressad av ryskorna som låg bakom.

Sist vi pratade sa du att lättnaden var större än glädjen när du sprang i mål, hur var det idag?

– Det var faktiskt annorlunda. Jag kände mig jätteglad på en gång över att jag vunnit guld. Det hängde nog ihop med att jag kände mig tryggare med loppet, jag var aldrig orolig för att jag inte skulle orka hela vägen.

Hur var banan?

– Den var verkligen jättefin. Vi sprang genom små pittoreska byar, förbi flera vackra slott. Ja, det var vackert hela vägen, mycket att titta på.

Vad tyckte du om backarna Kajsa?

– Jag kände mig väldigt pigg i benen, uppförsbackarna var inga problem. Loppet avslutades dessutom med en två kilometer lång uppförsbacke. Men den längtade jag efter, eftersom jag visste att jag snart skulle vara i mål – så då ökade jag farten lite.
– Däremot var det tuffare nedför. Nu känner jag mig rätt sliten i benen – värre än efter mitt förra EM-guld. Jag tror att det beror på nedförsbackarna.

Vad åt och drack du för att orka hela vägen?

– Jag drack mest Coca-Cola, juice och Proviva. Mot slutet tog jag två gel – det brukar jag inte göra, men det kändes som om de gav bra energi.

Hade du någon svacka?

– Jag kände mig faktiskt pigg och stark hela vägen. Men jag ökade farten lite för tidigt, så vid 80 kilometer tyckte jag att det gick lite trögt ett tag. Trots det var jag aldrig orolig för att jag inte skulle fixa det.

Sophia under åtta timmar
Inte nog med att Kajsa Berg tog individuellt guld, hon var också med och kammade hem ett lagsilver tillsammans med de andra tjejerna i laget. Sophia Sundberg som debuterade i stora internationella sammanhang, sprang in på en femteplats med tiden 7.53.51 vilket är personligt rekord med hela 22 minuter. Sophia är därmed näst bästa svenska genom tiderna på 100 km. Kajsa Berg innehar sedan i fjol det svenska rekordet med 7.35.23.
Kerstin Rosenkvist kom nu på 15:e plats med 8.32.12.

– Det är fantastiskt kul, det är första gången damerna har tagit medalj i lag, berättar Reima Hartikainen. Det var riktigt bra kämpat.
– Banan var riktigt tuff och kuperad med brutalt branta backar, berättar Reima, som tillsammans med Peter Fredricson varit lagledare för EM-truppen.
– Eftersom det bara var ett enda varv hade vi lite kämpigt att få till supporten, fortsätter han. Vi körde runt med bil, på vissa ställen kunde vi inte köra fram, utan fick springa sista biten. Sen snabbt tillbaka till bilen för att ta oss till nästa station. Det är enklare med en rundbana, men den här var otroligt fager, jag skulle vilja springa den själv.

Stort grattis till er alla. Hur ska ni fira kvällen?

– Nu ska vi först ha en prisceremoni, sedan går vi ut och äter middag på något mysigt ställe, avslutar en mycket nöjd Kajsa.

Förresten Kajsa, vilka örhängen hade du?

– Haha, idag hade jag dem jag köpte innan jag vann Kiel Marathon, de ser ut som ett par skor. Och de verkar föra med sig lika mycket tur som de andra som jag har fått av min syster.

Kajsa Berg och Sophia Sundberg siktar båda nu in sig på premiären för Stockholm Ultra Marathon den 4 augusti.

• Resultat EM 100 km 2013, damer:
1) Kajsa Berg, Sverige, 7.38.51
2) Irina Antropovain, Ryssland, 7.42.25
3) Sue Harrison, Storbritannien, 7.48.10
4) Irina Pavilovskaya, Ryssland, 7.49.22
5) Sophia Sundberg, Sverige, 7.53.21
6) Marija Vrajic, Kroatien, 7.54.06
15) Kerstin Rosenkvist 8.32.12.

Lagtävling (tre löpare)
1) Ryssland 23.28.22
2) Sverige 24.04.25
3) Italien 25.24.24

Ettcheto Cuevas från Spanien vann herrklassen på 6.53.12. Philip von Rosen, som var den ende svensk som var anmäld på herrsidan, tvingades lämna återbud på grund av förkylning.

De tre medaljörerna i damkalssen. Kajsa tillsammans med tvåan Irina Antropovain från Ryssland och trean Sue Harrison från Storbritannien. Foto: Peter Fredricson.
Kajsa Berg tog ledningen drygt tre mil från mål och var sedan ohotad.