Joakim Johansson snabbast i Älvängenloppet

Älvängenloppet är ett lopp som arrangeras av löparentusiasterna i Ale 90 IK, klubben som hör hemma i Ale kommun några mil nordost om Göteborg. På lördagen ordnas årets lopp och Åge Nielsen har skickat in följande referat:

Älvängenloppet arrangeras som vanligt i maj, denna gången den 8 Maj 2004. Vädret var lite svalt på morgonen men det klarnade upp och blev riktigt varmt till starten för barn och ungdomsklasserna. Barn sprang 1,5km och ungdomar 2,5 km. Vuxna sprang 10km och när starten för 10km-loppet gick hade solen gått i moln och det blev svalare. Löparvädret var nästan perfekt men vinden en aning påtaglig.

Barnens tävling blev intensiv i starten och de gick på som om det handlade om 100 meter. Snabbaste pojken i P10-klassen blev Daniel Tidstrand från Älvängens IK med tiden 6.11. I P8-klassen var Kim Riyssakoff, från Älvängen snabbast, på tiden 7.20.
Flickorna gick på med glöd och i F10 vann Cornelia Forsström, Svenljunga IK på tiden 7.04 och i F8 vanns klassen av Elemina Jonasson, Öxabäck VIK på tiden 8.10.

När det gäller långa banan fanns det flera spekulanter på vinsten. Mest märktes Hällelöparen Joakim Johansson, som innehar banrekordet. Joakim Johansson tog ganska omgående kommandot i loppet från start. Efter sig hade han en klunga på sex löpare men han distanserade dem sakta men säkert. Redan efter 1,5km hade Joakim lyckats få en lucka på 20 meter och han bara sträckte ut hela tiden. Joakim Engström, Kongahälla AIK, Anders Hansson och Tommy Bäckström, Solvikingarna, Fernando Dinis, Hälle IF samt Pär Hanssen, FK Friskus Varberg hängde på bakom i en samlad klunga. Men de fin se sig distanserade alltmer ju längre loppet led.
De första 3km av banan är lättlöpt för att sedan övergå i terräng och klart mer kuperad terräng.
En temperatur på 17 grader och mulet väder bjöd in till en löpning i behagligt väder. De första 3km gick dessutom i medvind. I terrängens kupering visade Joakim sin styrka och drog ifrån allt mer från fältet. Han hade en solklar ledning redan vid 7,5km och defilerade de sista 2,5km till målet. Det var en till synes ganska oberörd Joakim Johansson som sprang i mål. Tiden 31,19 är lite över hans egna banrekord. Exakt två minuter senare springer Joakim Engström, Kongahälla AIK i mål och som trea i loppet kommer Pär Hanssen, FK Friskus Varberg.
Äldsta herren i loppet, Stig Jansson i M70-klassen, tog sig runt den kuperade banan på tiden 1.13.53.

I damklassen var loppet jämnare. Damerna låg tätt intill varandra de första 4 km innan Christina Johansson, IF Kville började sega sig loss en aning. Eftersig fick hon Johanna Taberman, Sävedalens AIK och Katarina Johansson, IF Kville. Christina såg till att hålla luckan och vid 7,5km drygade hon ut avståndet lite mer så att hon kunde säkra segern. Det var med ganska lätta steg som hon tog sig fram i Älvängenloppet. Hennes segertid blev 37.10. 1.20 efter, på tiden 38.30 kom Johanna Taberman som följdes av Katarina Johansson på tiden 38.59.