Isabellah ohotad i terräng-SM

Isabellah Andersson vann utan problem både 4 km och 8 km vid SM i terränglöpning. Foto: Deca Text & Bild.

Isabellah Andersson har maratonloppet i OS som sitt stora mål i år. Adil Bouafif siktar in sig på att springa 10 000 m, och eventuellt också 5 000 m, i EM.
Båda visade sin styrka genom att vinna dubbla guld när terräng-SM avgjordes i Linköping i helgen.

Trots att Isabellah Andersson sprang London Marathon för endast en vecka sedan var hon överlägsen på både 4 km och 8 km vid terräng-SM. På den krävande gräsbanan vid Cloetta Center dominerade hon båda loppet och vann bekvämt.
Meraf Bahta från Hälle var den enda som vågade hänga på Isabellah, men i båda loppen tvingades hon släppa efter ungefär halva distansen. Isabellah vann med 10 sekunder på 4 km och med 19 sekunder på 8 km sedan hon sprungit sina lopp kontrollerat och avslappnat:
– Det har inte någon betydelse om man vinner med fem sekunder eller en minut, förklarade hon.

Efter fem dagars lättare träning och två dagars tävlande i terräng-SM ska Isabellah börja träningen mot OS:
- Hon har återhämtat sig bra efter London. Nu börjar vi trappa upp träningen, säger Lars Andersson, Isabellahs man och tränare.
Det blir ett kortare avbrott i träningen om två veckor när Isabellah springer GöteborgsVarvet som i år är SM i halv maraton. Sedan åker familjen Andersson till Kenya för träning på hög höjd inför maratonloppet i OS som avgörs den 5 augusti.
Banan i London – som löps tre varv – är krävande. Halva varvet är flackt, den andra halvan är kuperad. Banan har totalt 110 kurvor.

Adil Bouafif klarade för en månad sedan kvalgränsen på 10 000 inför EM-tävlingarna i Helsingfors i månadsskiftet juni/juli. Han siktar på att kvalificera sig även på 5 000 m.
Under helgens tävlingar demonstrerade Hässelby-löparen sin styrka när han – precis som i fjol – vann både 4 km och 12 km.
Segermarginalerna blev mindre än 2011, men det berodde mer på hårdare konkurrens än på att Adil sprang sämre än för ett år sedan:
– Jag är i bättre form nu. Träningen har gått mycket bra det senaste halvåret, berättade han.
Tidigare har Adil Bouafif satsat på maratonlöpning. I sommar vill han koncentrera sig på 5 000 m och 10 000 m. Adil siktar på en tid under 13.30 på 5 000 m. Han har i tidigare i år noterat personbästa på 10 000 m med 28.53,05.

Nacerddine Hallil, som från och med i år är behörig att tävla i SM, var tvåa efter klubbkompisen Adil på både 4 km och 12 km. Hans starka löpning på 12 km överraskade många, men loppet är bara en indikation på att Nacerddine tränat bra i vinter och i vår
Han bör kunna göra klart under 3.40 på specialdistansen 1 500 meter i sommar.