Isabellah laddar för Dubai Marathon

Isabellah Andersson kör ett intervallpass i Eldoret tillsammans med Dominic Pius som ska vara farthållare i Dubai Marathon.

En femteplacering i EM, två svenska rekord i maratonlöpning och sex SM-guld – det är ingen tvekan om att Isabellah Andersson var 2010 års bästa kvinnliga långlöpare i Sverige.
Hon har därför utsetts till Årets Kvinnliga Landsvägslöpare av Marathon.se

– Jag är väldigt nöjd med 2010 som var min första säsong med fyra maratonlopp jämnt fördelade under året. Det var bara på EM som det inte gick enligt planen, men jag har tagit lärdom av detta, säger Isabellah, om just nu är i Kenya för att förbereda sig för Dubai Marathoin den 21 januari.

Just Dubai Marathon, som avgörs på en helt flack bana med få kurvor, är det lopp som Isabellah var mest nöjd under 2010:
– Dubai Marathon var en höjdare för mig. Det var första gången jag kände att jag kunde köra på riktigt fort hela vägen.
– Sedan är jag självklart nöjd med Stockholm Marathon där jag fick hejarop från många åskådare längs banan. Det var positivt att jag noterade min hittills bästa tid i Stockholm.

ASICS Stockholm Marathon finns med i Isabellahs planering också för 2011. Den 28 maj har hon möjlighet att ta sin fjärde raka seger i Nordens största maratonlopp. Lyckas Isabellah med detta blir hon tävlingens mest framgångsrika deltagare någonsin.

Men dessförinnan väntar alltså Dubai Marathon.Förberedelserna för loppet har gått bra även om Isabellah förlorat några träningsdagar när hon varit lätt febersjuk.
– Isabellah är starkare än för ett år sedan rapporterar Lars Andersson som är gift med Isabellah och som ansvarar för träningen.
– Det är ungefär samma upplägg som inför förra säsongen, men Isabellah kommer upp på längre distanser under vissa pass.
Distansträningen styrs efter ansträngningsgrad. Eftersom Isabellah är starkare än för ett år sedan kan hon nu under ett distanspass på t.ex. en timme springa längre distans än i fjol utan att känna sig mer ansträngd.

En normal träningsvecka består av 13 pass. Isabellah springer normalt sitt första pass strax efter klockan sex på morgonen och sedan det andra passet klockan halv tio på förmiddagen.
På detta sätt får hon lång vila efter dagens andra pass, som är det mest ansträngande träningspasset.
En dag i veckan blir bara ett pass. Det handlar då om tre timmars distanslöpning. Detta är Isabellahs favoritpass.
Normalt blir det 36 – 40 km löpning per dag.
– Jag hoppas hunna springa loppet i Dubai efter mitt eget upplägg vilket förhoppningsvis skall leda till ett nytt personligt rekord, säger Isabellah.