Isabellah höjer tempot inför New York

Isabellah Andersson pustar ut i trädgården till familjens hus i Eldoret efter ett av träningspassen inför New York Marathon. Foto: Lars Andersson.

Isabellah Andersson är en av de mest meriterade kvinnliga löparna i New York Marathon som avgörs på söndag. Den fyrfaldiga svenska mästarinnan har tränat på ett delvis nytt sätt under uppladdningen inför debuten i världens mest uppmärksammade maratonlopp.

Efter en intensiv tävlingsperiod med sex tävlingar på fem veckor åkte Isabellah och hennes man/tränare Lars Andersson i slutet av september till Eldoret i Kenya. Där har Isabellah den senaste månaden tränat på hög höjd inför New York Marathon:
- Träningen har gått bra. Isabellah har kunnat träna för fullt hela perioden vi varit här. Vädret har varit väldigt bra förutom några regndagar nu på slutet, berättar Lars Andersson, som ändrat lite i träningsupplägget.

Det är erfarenheten från VM-loppet i Sydkorea i slutet av augusti, där Isabellah slutade på en meriterande sjunde plats, som medfört att Lars och Isabellah nu försöker få in lite mer löpning i högre tempo i träningen.
I VM kände Isabellah att hon inte var tillräckligt snabb för att våga hänga med när tempot höjdes på den sista halvmilen.
Nu har Isabellah provat att avsluta sitt långa distanspass med löpning i högre fart för att efterlikna en tempohöjning i slutet av ett maratonlopp.
– Vi har testat lite nya fartleksintervaller som vi kört efter det två timmar långa distanspasset. Vi gör detta för att få köra lite kvalitet när kroppens energiförråd inte är fulladdat.

Lars och Isabellah har också provat på ett nytt schema för träningen.
Tidigare var träningen upplagd i cykler om sju dagar. Sedan minskades det till cykler om fem dagar. Nu har det handlat om cykler på tre dagar:
– Vi har kört efter ett schema 3 x 3 dagar, berättar Lars.
– Varje tredagarsperiod har sett ut så här: Dag 1 morgonjogg + intervallpass. Dag 2 långpass med fartlek. Dag 3 två lugna 90 minuterspass.
Det nya upplägget innebär en ökning av träningsvolymen från redan tidigare hög nivå. Som mest har Isabellah nu tränat drygt 29 mil under en vecka.

Det här blir det gången sedan knäoperationen i mars som Isabellah är riktigt fulltränad när hon ställer upp i ett maratonlopp.
När Isabellah vann ASICS Stockholm Marathon i slutet av maj hade hon knappt kommit igång med träningen efter operationen. Vid VM i slutet av augusti hade hon inte riktigt kommit ikapp med träningen.
Det innebär dock inte att vi nu ska räkna med ett nytt svenskt rekord. Maratonbanan i New York är krävande med passering av två höga broar och en jobbig avslutning med flera små backar.
I New York handlar det främst om att springa för en bra placering, inte för en snabb tid.

När Isabellah Andersson nu springer New York Marathon är det första gången på 30 år som en svensk topplöpare satsar på att springa detta prestigefyllda lopp.
Isabellah får mycket tufft motstånd. Vinnarna av vårens två viktigaste maratonlopp – Boston och London – återfinns båda i startlistan.
• Mary Keitany från Kenya vann London Marathon i våras på 2.19.19 vilket är världens näst bästa tid i år. Trea i New York i fjol. Hon vann halvmaraton-VM 2009 och har i år noterat världsrekord på halv maraton med 1.05.50.
• Caroline Kilel från Kenya, som vann Boston Marathon på 2.22.36, gör nu sin första start i New York. 30-åriga Kilel är en rutinerad löpare som vunnit maratonlopp i Palermo, Nairobi, Taipei och Ljubljana.

Andra intressanta kvinnliga löpare i årets New York Marathon:
• Inga Abitova, Ryssland. Tvåa i London Marathon i fjol på 2.22.19.
• Jéssica Augusto, Portugal. Debuterade som maratonlöpare med en åttonde plats i London i våras på 2.24.33.
• Firehiwot Dado, Etiopien. Vann Rom Marathon i våras på 2.24.31.
• Buzunesh Deba, Etiopien. Vann San Diego Marathon i juni på 2.23.31.
• Misiker Mekonnin Demissie, Etiopien. Tvåa i San Diego Marathon i år på 2.25.21.
• Ana Dulce Félix, Portugal. Tvåa i Wien Marathon i april på 2:26:30.
• Werknesh Kidane, Etiopien, Sjua i Boston Marathon i år på 2.26.15.
• Caroline Rotich, Kenya. Fyra i Boston Marathon i våras på 2.24.26.
• Kim Smith, New Zealand. Femma i New York i fjol. Personbästa 2.25.21 från London Marathon 2010.