Isabellah höjer tempot

Isabellah Andersson har arbetat med att förbättra snabbheten inför årets första mara som sker i Dubai den 27 januari. Foto Mikael Johansson.

Minst tre viktiga maratonlopp väntar Isabellah Andersson under 2012; Dubai om en dryg vecka, London i slutet på april och inte minst fyra månader senare när OS– loppet avgörs på den brittiska huvudstadens gator. Men Isabellah har redan hunnit med årets första mara.

Tidigt på morgonen börjar några skuggiga gestalter samlas för ett löppass. Det handlar om över tre timmars löpning i utkanterna av Eldoret, centralorten för världens bästa långlöpare, ute i det kenyanska höglandet, över Rift Valley.
Dismas Lotira hälsar till höger och vänster på alla kulturers vis, utom på Isabellah Andersson, som han drar åt under träningspassen två gånger varje förmiddag.
– Lika bra det, annars kan man få med sig en förkylning, skrattar hon.
Sveriges bästa löpare, alla kategorier, börjar året med att avsluta ännu en vecka på långt över 20 mil. Som mest har hon varit uppe i 28.

FARTLEK EFTER TVÅ TIMMAR OCH 20 MINUTER
Det är fortfarande mörkt när de första, släpande och försiktiga stegen tas. Tempot är så pass lugnt att även en vanlig motionär skulle hänga med, de 2100 meternas höjd till trots. Men alltefter som solen stiger upp ökar också farten. Efter två timmar och 20 minuter har den nått en hygglig nivå, men det är då den verkliga scenförändringen sker, fartleken inleds.
– Det var något vi började med inför New York City Marathon, efter att ha konstaterat att Isabellah inte klarade det rycket som gjordes i VM-loppet, berättar Lars Andersson, maken och tränaren som följer passet på sin motorcykel.

Denna dag består fartleken av åtta tvåminutersryck i det tilltänkta tempo som Isabellah ska hålla i Dubai Marathon den 27 januari. Det blir tredje året i följd som hon gör säsongdebut i Dubai. Isabellahs gällande svenska rekord, 2.23.41, sattes där för ett knappt år sen.
– Hon är snabbare nu, fastslår Lars, och det återspeglar sig i det tempo som hon håller under fartlekens ryck, allt under Lotiras pålitliga ledning.

NU FARTHÅLLARE
Den förre farthållaren, Pius Ondoro, följde med till ASICS Stockholm Marathon i fjol och fick fria tyglar. Han slutade tvåa och vann några veckor senare Helsinki Marathon. Efter det var det inte längre aktuellt att dra tjejer, och Anderssons fick se sig om efter en ny dragvillig löpare.
Dismas Lotira har hjälpt Isabellah med farthållningen under träningspassen de senaste månaderna. Han ska följa med och hålla tempot i Dubai, men i London tre månader senare får Isabellah klara sig på egen hand. Där startar nämligen elittjejerna för sig själva.

TRÄNINGSSCHEMA PÅ SEX DAGAR
Isabellahs träning är upplagd enligt ett rullande sexdagarsschema. Det innebär att de tre timmar långa passen med fartleksknorr återkommer så ofta som var sjätte dag. På nyårsdagen blir det till och med lite till och innan Isabellah är tillbaka har hon hunnit springa ett helt maraton.
– Vi försökte med ett tredagarsschema, men det gick inte, erkänner Lars, apropå de täta långpassen.

Med ett så omfattande pass är det färdigsprunget för dagen, annars kompletterar Isabellah morgonens löptur med ett pass till vid tiosnåret. Hon äter ingenting före eller mellan de två passen. Sexdagarsschemat innehåller även banpass och backar. En vecka kan alltså komma upp i långt mer än 25 mil, men det är inget som Isabellah håller reda på.
– Jag vet inte hur många det blir, min tränare talar nog om det ikväll. Jag tittar aldrig på siffror, vet inte hur man kopplar ihop klockan med datorn. Jag har nollkoll!
• Men han sitter mycket och petar med det i anteckningsblocket eller datorn?
– Ja, ofta! Det enda som jag skriver är hur passet kändes.

ISABELLA VÄRDERAR PASSETS HÅRDHETSGRAD
Lars Andersson har utarbetat ett system där Isabellah värderar passets svårighetsgrad på en tiogradig skala.
•Hur kändes det idag?
Isabellah vickar lite på huvudet innan hon kommer fram till en siffra.
– 2.5! Ett är lika med att det är hur lätt som helst, och det vanligaste är att jag ligger på två.
Ändå beskriver Isabellah hur jobbigt det var redan innan fartleken inleddes.
– Jag visste inte om jag skulle klara av att öka farten.
• Men det gick?
– Ja!
• Och hur graderar du känslan under fartleken?
– 6.5! Och fem är lika med att det är hårt.
Det några dagars full träning fram till loppet i Dubai. Nedtrappningen blir bara under de fem sista dagarna.
– Loppet går på en fredag och sista intervallpasset blir nog på tisdagen. Men vi kör bara hälften så långt, även på långpasset på söndagen.
• En och en halv timme i stället för tre?
– Nja, det blir två timmar, jag måste få ha känslan av att det verkligen är ett långpass.

LORENZO NESI