Isabellah börjar få fart på benen

GöteborgsVarvet har i år SM-status på halvmaran. I damklassen bör det bli en kamp om guldet mellan Isabellah Andersson, Hässelby SK, och Lena Gavelin, Trångsviken, när Anna Rahm, Rånäs 4H, som vunnit SM i halvmaraton fyra gånger i rad inte kommer till start på grund av en skadefylld försäsong.

Isabellah sprang ett storartat GöteborgsVarv 2008 och noterade fina 71.06 på andraplats. Under vintern (25 januari) har Isabellah tillsammans med sin man och tränare Lasse Andersson fått en dotter.

– Det går framåt. Men det är inte realistiskt att tro att hon ska springa lika snabbt som förra året, säger Lasse Andersson medan Isabellah värmer upp inför kvällens träningspass.
Målsättningen från början var att ta både GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon som bra träningspass, men nu har den målbilden reviderats.
– Ja, vi känner att träningen har gått över förväntan. Målsättningen blir att springa bra i SM och kanske utmana om guldet, säger Lasse.

Hur långt är då Isabellah från fjolårets form i nuläget? En måttstock kan vara ett millopp i Helsingborg som hon även sprang som uppladdning inför GöteborgsVarvet 2008. Då noterade hon strax under 33 minuter, nu blev det 34.15.
– Det är i snabbheten hon har en del att hämta ännu. Vi har inte kört speciellt många tempopass hittills. Ju längre det är desto mindre påverkar det henne, säger tränare Andersson.

Förkylt för Gavelin
Främste utmanare om SM-guldet borde vara Lena Gavelin.
– Hade starten gått idag så hade jag inte kunnat vara med. Tyvärr har jag åkt på en förkylning. Jag har inte tagit något beslut ännu. Vi får se om jag får vara feberfri, berättar Lena från bostaden i Frösön.
Lena har legat lågt med tävlandet under säsongsupptakten.
– Tanken har hela tiden varit att starta med GöteborgsVarvet, fortsätta med Stockholm Marathon och sedan försöka hålla på längre in på hösten. Jag har tränat bra och kroppen är i form och så kommer det här, typsikt, säger Lena besviket.

Vad gör du för att snabbkurera dig?

– Jag ska precis äta vitlök och dricka varm svartavinbärssaft. Hoppas det fungerar.
Det personliga rekordet för Lena Gavelin på halvmaraton ligger på 73.03. Isabellah och Lena ska vara outstanding när det gäller kampen om SM-guldet. Men kanske kan någon av Kajsa Berg, Huddinge AIS (77.50), Anneli Österberg, Rånäs 4 H (75.35), Jenny Johansson, Hässelby SK (77.32), Karin Sennvall, Hässelby SK (79.53) eller Johanna Bohlin, Hässelby SK (80.00) överraska.
Den som vill kan istället höra Anna Rahm som expertkommentator i TV 4 Sport tillsammans med Andreas Odén.