Isabellah är laddad för OS-debuten

Ett av veckans hårda träningspass under uppladdningen inför OS. Isabellah Andersson kör ett pass fartlek. Som vanligt under de krävande träningspassen har hon hjälp med farthållningen av en manlig löpare. Foto: LARS ANDERSSON.

Drygt sex år efter det att Isabellah Andersson flyttade till Sverige och började med rationell löpträning finslipar hon nu formen inför sin OS-debut. Klockan 12.00 svensk tid den 5 augusti blir Isabellah den första svensk som startar i ett olympiskt maratonlopp sedan Anders Szalkai tävlade i Atlanta 1996.

Den fyrfaldiga Stockholm Marathon-vinnaren är laddad inför OS-maran som funnits i hennes tankar de senaste säsongerna:
– Jag vill få ut allt jag har i mig, och känna att jag gjort mitt yttersta när jag kommer i mål. Jag har inget placeringsmål, men givetvis skulle det vara kul med en framskjuten placering, förklarar Isabellah.

Det är tack vare orienteringen – som inte är en OS-sport – som Isabellah Andersson blivit en olympisk maratonlöpare. Efter att ha provat på orientering hemma i Kenya blev hon 2005 inbjuden att komma till Sverige för att lära sig mer om sporten. Under detta besök träffade hon Lars Andersson, ledare och tränare inom svensk orientering.

I januari 2006 flyttade hon hem till Lars i Vilshult i Blekinge. Det var då Isabellah inledde sin satsning på löpning, med Lars som tränare.
Det året gjorde hon 1.22.47 på halv maraton (Göteborgsvarvet) och 2.51.10 i sin maratondebut (Växjö Marathon).
– Vi hade planerat att jag skulle springa maran under tre timmar. Jag tyckte att det var ett kul lopp och ville träna mer, berättar Isabellah.

BÖRJADE FUNDERA PÅ OS 2008
Lars har ökat träningsmängden år för år. Redan 2007 var Isabellah uppe i som mest 20 mil under en vecka. Trots att hon idag tränar mer än någon manlig svensk löpare har hon klarat den hårda belastningen bra. Enda bakslaget är en knäskada som satte stopp för all träning under en månad förra våren.
Resultaten har förbättrats rejält. Idag är Isabellahs personliga rekord 1.10.02 (halv maraton) och 2.23.41 (maraton).

2008 fick Isabellah börja tävla i SM. Det året vann hon Stockholm Marathon för första gången.
– Efter det loppet började tankarna komma på en satsning mot OS, säger den 32-åriga Hässelby-löparen.

2009 blev Isabellah Andersson svensk medborgare. Året efter imponerade hon i EM-debuten i Barcelona. Hon var femma i mål, men flyttades senare upp till tredje plats när två av löparna före henne diskvalificerats för doping.
I fjol blev det en sjunde plats i VM.

ETT MARATONLOPP OM DAGEN
De senaste månaderna har Isabellah tränat på drygt 2 000 meters höjd i Eldoret i Kenya där Lars och Isabellah byggt sin egen träningscamp.
– Träningen har gått bra och jag har kunnat följa min plan till nästan hundra procent.
– Som vanligt har jag kört tretton pass i veckan, med undantag för några vilodagar. Det har blivit mellan 21 och 28 mil per vecka.

28 mil i veckan innebär i snitt ett maratonlopp om dagen, detta trots att Isabellah har tre eller fyra kvalitetspass (snabbare löpning, kortare distans) varje vecka.
Hon kör sitt första träningspass redan före klockan sju på morgonen. Då handlar det om lätt distanslöpning. Ett par timmar senare är det dags för dagens andra pass är det tunga träningspasset.
På detta sätt undviker Isabellah att träna när det är som varmast, och hon för lång vila efter dagens mest krävande pass.

HAR ALDRIG TRÄNAT MER
Den enda ändring jämfört med inför VM i fjol är att Isabellah i år trappat ned träningen lite tidigare och att det blivit mer fokus på snabbhet:
– Jag har bytt ut ett par långpass mot långa tempopass.
Vid VM för knappt ett år sedan låg Isabellah med i tätklungan i 35 km, men hon klarade inte riktigt av den tempohöjning som kom sista halvmilen. Nu hoppas hon vara bättre förberedd om OS-maran utvecklas på liknande sätt.

Isabellah har i mängd aldrig tränat så mycket inför en viktig tävling som inför årets OS. De senaste säsongerna har hon legat på en så hög nivå att det varit svårt att öka träningen, men Lars har hela tiden testat nya vägar för att utveckla träningen.
Han påpekar att många mils löpning inte nödvändigtvis är det samma som hård träning:
– Det är skillnad mellan att träna mycket och att träna hårt. Den hårda träningen är kvalitetsträningen. Isabellah tränar mycket, men vi är försiktiga med den hårda träningen, kommenterar Lars.

KOMMER TILL LONDON TVÅ DAGAR FÖRE LOPPET
Precis som vid VM i Daegu 2011 anländer Isabellah till London endast två dagar före maratonloppet, d.v.s. den 3 augusti.
Hon tycker inte att det känns annorlunda inför OS än vad det kändes inför EM eller VM:
– Den enda skillnaden är nog att det är större uppmärksamhet runt OS och att det tävlas i flera olika idrotter.
– Men jag koncentrerar mig på maran, och den är ju 42 km som vanligt.

Maratonloppet i London har start och mål på paradgatan The Mall, framför Buckingham Palace. Det är med andra ord samma målgång som i London Marathon.
Loppet avgörs på en varvbana i de centrala delarna av den brittiska huvudstaden. Först är det ett kortare varv på 3,8 km och sedan tre längre varv på 12,8 km.

Det längre varvet har 44 kurvor vilket kommer att störa löprytmen för deltagarna. Lars Andersson studerade banan i detalj vid London Marathon i april, men Isabella är aldrig intresserad av att titta på banan före ett maratonlopp:
– Jag har inte funderat så mycket på banan, men jag vet att den är lite småkuperad och har många svängar, säger hon.

119 LÖPARE ANMÄLDA
Hela 119 löpare är anmälda till damernas maratonlopp. 25 av dem har ett personbästa som är under den svenska OS-kvalgränsen 2.25.30.
Isabella Anderssons svenska rekord är 2.23.57. Hennes bästa resultat i år är 2.25.41 från Dubai Marathon i januari. 18 av de anmälda har i år sprungit snabbare än Isabellah.

FOTNOT 1: Maraton för damer kom med på OS-programmet i Los Angeles 1984. Två svenskor har sprungit maraton i OS: Midde Hamrin 1984 och Evy Palm 1988.

FOTNOT 2: I OS får varje nation starta med max tre deltagare i maraton. I EM och VM är det tillåtet med max fem löpare per nation.