Isabellah Andersson skadad

Isabellah Andersson är skadad, men hon hoppas kunna försvara sin seger i ASICS Stockholm Marathon i slutet av maj.

Isabellah Andersson har fått en knäskada och kommer att opereras av idrottsläkaren Leif Svärd i Göteborg på måndag.
– Jag tror inte att det är någon allvarligare skada utan hoppas att Isabellah ska kunna komma igång med träningen inom två till sex veckor, säger Lars Andersson som är Isabellahs man och tränare.

Efter ett träningspass för drygt två veckor sedan i Eldoret i norra Kenya knäppte det till i vänstra knä när Isabellah körde stretching.
– Först trodde jag inte det var något speciellt för det gick bra att träna de följande dagarna, skriver Isabellah på sin hemsida.
– Som vanligt körde jag mitt långpass på söndagen. När jag var halvvägs så började det smärta mycket i knäet. Jag vilade och körde endast några lugna pass veckan efter, men det ville inte ge med sig.

I måndags bestämde Isabellah och Lars att det var säkrast att göra magnetröntgen på knäet för att få besked om hur allvarlig skadan var. Efter undersökning med magnetkamera på ett sjukhus i Eldoret mailade Lars bilderna till Svenska Friidrottsförbundets läkare Dick Larsson som rekommenderade en s.k. titthålsoperation.
– Efter ett dygns funderande fattade vi beslutet att beställa tid för operationen hemma i Sverige, skriver isabellah.
– Om allt går som det skall hoppa jag att det inte skall ta allt för lång tid innan jag kan springa igen.
– Detta kommer givetvis att sätta sina spår i min tävlingsplanering som kommer att bli reviderad.

Isabellah Andersson tvingas nu avstå från terräng-SM som avgörs i Uppsala den 16-17 april. I fjol vann hon båda distanserna vid denna tävling.
Isabellah hoppas dock vara i form till GöbeborgsVarvet den 21 maj och till ASICS Stockholm Marathon den 28 maj.
Hennes stora mål i år är VM som avgörs i Sydkorea i månadsskiftet augusti/september.

Isabellah Andersson började träna rationellt när hon flyttade till Sverige 2006. De senaste åren har hon tränat hårdare än någon annan svensk löpare – manlig eller kvinnlig. Det har handlat om upp till 23-24 mil i veckan.
Hon har presterat resultat av världsklass, senast 2.23.41 i Dubai Marathon i januari.
Detta är Isabellahs första skada.
– Knäskadan beror sannolikt inte på överbelastning utan på att Isabella knäckte till knäet när hon stretchade efter ett träningspass, säger Lars Andersson.