Lilian Magnusson: Småbarnsmamma på väg mot eliten
År 2000 ställde Lilian Magnusson sig på startlinjen i Maja Gräddnosloppet i Uppsala. Sju år senare sprang hon som 38-åring terräng-SM för första gången och satsar nu på sitt andra Stockholm Marathon. Däremellan ligger en fascinerande blandning av motion, barnafödande (tre gånger), rena uppehåll och elit-träning.
Sista helgen i april sprang du terräng-SM. Hur var det?
– Spännande och kul att känna på atmosfären. Men det var en jättetuff bana. Jag fick lite känning i hälsenan. Vader och lår var helt OK så jag kunde köra på som vanligt.
Vad kommer du ihåg av din första tävling?
– Maja Gräddnosloppet i Uppsala 2000 efter att jag fått mitt första barn. Jag hade gått upp i vikt och jag fick inga positiva upplevelser, snarare tvärtom.. Jag har ökat i vikt efter varje födsel och det har gett mig motivation att börja träna.
Nu fungerar Anders Szalkai som din tränare. Hur hittade du honom?
– Jag träffade honom i en sportaffär här i Uppsala. Han uppmanade mig att testa 5000 meter på bana vid ALJ Open och sedan dess har det rullat på.
Hur har han ändrat din träning?
– Jag har fått en helt annan helhet. Nu innehåller träningen bland annat intervaller, distans och allmänstyrka. Tidigare tröskade jag distans ungefär sex mil i veckan.
Hur mycket tränar du?
– Oftast sju-åtta mil i veckan även om det vissa mängdveckor blivit tolv mil.
Du sprang Stockholm Marathon på 2.59.08 för två år sedan. Vad kommer du ihåg?
– Paniken! Jag hade tänkt följa tretimmarsharen men jag började prata med en jättetrevlig person så när startskottet gick hade jag långt fram till haren. Jag kom ikapp vid 25 km och då kunde jag slappna av. Vid 35 fick jag panik igen då vi låg en minut över tretimmarsschemat. Jag blev inte riktigt trött förrän vid 40.
Och vad kommer du att ändra på till den 9 juni?
– Ha koll på dig själv. Du har lagt ner så mycket tid så det går inte att slarva bort någonting. Behåll fokus hela tiden och – inte minst – njut av loppet.
Vad tyckte om miljön runt loppet?
– En helt underbar stämning. Jag riktigt kände hur mycket energi jag fick från åskådarna.
Vad har du för mål i årets Stockholm Marathon?
– Att springa fortare och att kunna hålla jämn fart.