Kent Claesson: löpning är en utomhussport

Kent Claesson har tillhört den svenska eliten i mer än 15 år med SM-medaljer på allt från 1500 meter till maraton. Nu taggar han ner sin egen satsning och har en av nyckelrollerna i utvecklingen av svensk långlöpning som ansvarig för Friidrottsförbundets löpträningsutbildning.

– Jag jobbar 75% som tränare i Spårvägens FK och 25% på förbundet med löpträningsutbildningen.
– Jag är personlig tränare för drygt 10-talet löpare i Spårvägens FK där jag har min anställning. Några av mina aktiva är Henrik Skoog, Fredrik Uhrbom, Mats Granström, Olle Walleräng, Flo Jonsson och Marlin Brown.

Varifrån har du fått dina teorier, förutom utbildningen på Idrottshögskolan?

– Mina tränare jag hade som aktiv, Håkan Petersson och Janne Bengtsson, har självklart påverkat mig. Jag går tränarkurser och läser en hel del litteratur själv. Genom åren har jag också träffat många aktiva och tränare som jag har pratat träning med och fått influenser ifrån.

Vad är det viktigaste för dig som tränare?

– Se till individens bästa när det gäller det fysiska, mentala och sociala. Att få ut så mycket som möjligt av den aktives potential. Även ha tålamod i träningen. Resultaten kommer om man har tålamod och får kontinuitet i träningen.

Känner du att du har tagit fram någon egen del i träningen som du själv saknade som aktiv?

– Jag gjorde en del misstag som aktiv och de försöker jag undvika för mina aktiva nu. Till exempel att våga vila efter inomhussäsongen.

Intresset för långdistanslöpning är väl ändå ganska bra just nu. Vad kan bli bättre?

– Bredden på toppen. Vi behöver fler löpare som vågar göra en rejäl satsning. Får vi det kommer vi få fram fler bra löpare. Viktigt att våra duktiga juniorer får komma ut i internationell konkurrens och se vad som krävs för att bli en riktigt bra löpare.

Svensk manlig maratonlöpning är inget vidare. Vad kan göras?

– Samma sak här. Fler måste göra en ordentlig satsning på att bli bra. Träna hårdare och lägga ner den tid som krävs.

Inte heller svensk manlig och kvinnlig medeldistanslöpning är speciellt framstående just nu. Finns det någon nationell plan för att höja nivån?

– På 800 meter har vi ett antal mycket lovande löpare på gång. I grengruppen för medel-långdistans i förbundets regi kommer det att bli en satsning på de bästa juniorerna som ska få komma ut i internationell miljö för att utveckla sig som löpare.

Är det för ”enkelt” i dagens svenska samhälle? Förstår en löpartalang vad som krävs för att bli riktigt bra?

– En av de viktigaste saker som en talang måste få klart för sig relativt tidigt är hur mycket träning som behövs för att kunna nå internationell nivå. En del av det är att träna med löpare som är bättre än en själv.

Det byggs fler och fler inomhushallar i Sverige. Men du förespråkar att det är bättre att hålla sig utomhus även på vintern?

– Som löpare kan du inte göra all träning inomhus. Dels skulle det bli för tråkigt och skaderisken är för stor med tanke på doseringen i kurvorna. Vissa pass måste givetvis genomföras inomhus om vädret är för dåligt och ska man tävla inomhus måste den snabba träningen genomföras inomhus.

Vad ger det att springa i snö och slask jämfört med att träna inomhus på en friidrottsbana?

– Blir underlaget för dåligt att springa på är det bättre att springa inomhus på bana eller på löpbandet. Men oftast går det bra att genomföra distansträning utomhus på vintern. Även långintervaller brukar funka att köra utomhus större delen av vintern. Men ju fortare du springer desto större anledningen är det att gå inomhus. Det är också roligare att springa ett distanspass ute i naturen jämfört med en 200 meter bana inomhus.

Finns det några risker med snölöpning, förutom den uppenbara halkrisken?

– Inte som jag kan se det.

Ska bara långdistanslöpare träna utomhus eller gäller det fler grupper?

– Alla som har distanslöpning på schemat kan köra det utomhus. Men för sprinters är inomhushallarna att föredra helt klart. Som tränare för medel-långdistanslöpare tycker jag att ungdomsgrupper även bör vara ute och springa på vintrarna när det funkar.

Är vi för bekväma i Sverige?

– Ja, tyvärr går det åt det hållet.

Vilka råd kan du ge till en lovande tonåring som känner att steget upp till att bli en seniorlöpare att räkna med är gigantiskt?

– Ha tålamod. Det tar många år av hård träning för att bli en riktigt bra löpare. Träna kontinuerligt och öka träningen successivt så kommer resultaten. Sök upp löpare som är bättre än dig själv och träna med dem i enstaka pass eller perioder.

Vad tycker du är det viktigaste i löpträningen?

– Att man får träna kontinuerligt under en längre period. Man måste också ha en glädje i träningen som gör att man orkar pressa sig.

Mer om Intervjun 2009