Låt dig inspireras av Sanna Kallur
– Jag tror att den mentala biten är jätteviktig. Att man känner sin kropp och kan tänka sig att den är stark, snabb och explosiv (om det är sprint vi talar om). Detta ger en känsla som kroppen minns och försöker att uppnå. Tänker du att du är seg, trött och långsam så anpassar sig kroppen efter det mentala tillståndet.
Allt börjar med en tanke menar Susanna Kallurs tränare Karin Torneklint och menar att det rätta ”tänket” kan hjälpa till att läka och förebygga skador.
Vad är din roll i Sannas träning?
– Följa hennes träning. Jag är på plats under nästan alla pass. Jag lägger upp hennes häckträning och sköter teknikbiten.
Du var med på Sannas första friidrottsträning när hon var 15 år. Nu är det en helt ny tränarkonstellation, där även Torbjörn ”Grycksboexpressen” Eriksson är inblandad?
– Jag var med från början när Sanna och Jenny började med friidrott. Sedan var jag borta fyra-fem år och kom tillbaks till hösten 2004. ”Tobbe” är ganska ny, från och med januari 2008, men håller på att växa in i sin roll. Han har hand om sprintbiten och en stor del av programskrivningen.
Det verkar fungera storartat?
– Ja, en bättre start är svår att få.
Vad är det du ser i Sannas träning som ingen annan ser?
– Alla ser att hon springer snabbt. I december när vi började köra tre steg mellan häckarna igen, så förbättrade sig Sanna en tiondel direkt. Jag sa till henne då att hon kommer att kunna krossa sina rekord om hon vill.
Vad anser du allmänt om motion och välbefinnande?
– Mycket viktigt om man vill må bra och kunna göra ett bra jobb i längden.
Hur ser en ”normal” träningsvecka ut? Kanske i grundträningsperioden?
– Ett sprintpass, ett häckpass, två skivstångspass, mycket rehabträning. Det är det som Sanna tränar mest. Det är det svåraste av allting att hålla sig skadefri på den här nivån. En del koordination blir det också. Varje pass pågår två-tre timmar eftersom det krävs mycket vila i sprintträning. Det blir nio-tio pass i veckan fördelat på sex dagar. Söndagar har varit vilodag förut, men vi håller på att ändra på det.
På vilket sätt?
– Det är helt nytt och vi testar oss fram lite just nu. Men i och med att även Sanna blir äldre så kör vi mer kvalité istället för volym.
Vad är den viktigaste pusselbiten i Sannas träning just nu?
– Att vara hel. Det är alltid den viktigaste pusselbiten.
Hur mycket mental träning kör Sanna?
– Hon följer inget program. Ett tag hade hon en mental rådgivare, men nu diskuterar vi oss fram vid varje träning. Sanna läser också en hel del böcker om den mentala biten.
Den mesta träningen består av rehabträning. Ingår även det positiva "tänket" där. För att hålla sig frisk?
– Jag tror att den mentala biten är jätteviktig. Att man känner sin kropp och kan tänka sig att den är stark, snabb och explosiv (om det är sprint vi talar om). Detta ger en känsla som kroppen minns och försöker att uppnå. Tänker du att du är seg, trött och långsam så anpassar sig kroppen efter det mentala tillståndet. Allt börjar med en tanke. Jag anser också att man håller sig mycket friskare om man bestämmer sig för att vara frisk, istället för att oroa sig för att bli sjuk eller man slappnar av efter en hektisk tid. Då kommer förkylningen eller skadan som ett brev på posten.
Kan en motionär som till exempel tränar löpning använda sig av det här?
– Ja, självklart. Det gäller alla.
Du och Sanna har föreläst om tankens kraft för att komma tillbaka efter en skada?
– Ja, en gång gjorde vi det tillsammans med SISU. Det var under den föreläsningen som Sanna berättade att när hon drog sin baksida våren 2004 tänkte hon på kvällarna att nu kryper muskeln tillbaka och läker. Det hjälpte henne att komma tillbaks snabbare.
Sanna lyckades vända - motgången på VM 2007 med knuffen av Michelle Perry¬ - till något positivt inför framtiden?
– Ja, hon är väldigt grym på det. Hon lär sig av det som har hänt och vänder det till sin fördel på bästa sätt. Det är oerhört starkt av henne.
Hur viktigt är det att hitta en balans mellan hård träning och återhämtning?
– Det är det viktigaste av allt. I en daglig dialog resonerar vi oss fram till vad som är bäst. Ibland kan det bästa vara att avbryta ett träningspass.
Händer det att ni kör löppass eller joggingpass i skogen?
– Nej, inte alls egentligen. Vi gjorde det förut. Men vi märkte att Sanna blev stum i benen av att springa i skogen. Nu kör vi istället jogging 90 sekunder och går 30 sekunder under 20-30 minuter för att få genomblödning i musklerna.
Sanna avstod nyligen start på inomhus-SM på grund av att hon kände sig sliten. Hur är läget nu?
– Bra. Inomhussäsongen har tagit mycket mer på henne än vad vi räknade med från början. Ofta har det också varit försökslopp vid tävlingarna i vinter och det har slitit rätt mycket på Sannas kropp. Istället för inomhus-SM tog hon det väldigt lugnt den helgen.
Världsrekord med 7,68 inomhus på 60 meter häck. Hur mycket kan Sanna förbättra sig utomhus på 100 meter häck?
– Vi sätter inte upp några mål på det sättet. Det kan bli mentalt belastande att ha en måltid. Vad händer om och när man når den? Jaha, då behöver jag inte göra en bättre tid den säsongen. Sanna kommer att springa så fort det bara går. Det är målsättningen.
Vad är det som gör Sanna så unik. Skulle man ta bort häckarna så skulle hon säkert få stryk av en del av sina motståndare? Vad är oddsen på att en svensk tjej från Falun ska bli bäst i världen på en sprintsträcka i friidrott?
– Det är inte riktigt sant. Sanna är i grunden snabb. Skulle hon träna bara sprint så skulle hon säkert bli riktigt bra där också. Men visst har hon en extremt bra häckteknik.
Hur ser de sista dagarna fram till VM i Valencia (7-9 mars) ut för Sanna?
– Väldigt lugn träning. Resa och acklimatisering.
Du tränar även Jenny Kallur som har haft en skadefylld period bakom sig. Hur är den aktuella statusen för henne?
– Jenny tränar på, mest med rehabträning. Hon har fått en knöl på vänster smalben som smärtar. Det är ingen stressfaktur, men det gör ont. Förhoppningsvis är hon tillbaks med full kraft när utomhussäsongen börjar.
Det är fortfarande 100 meter häck som är huvuddistansen för Jenny?
– Ja.
Om en ung kille eller tjej kommer fram till dig och säger att han/hon vill börja med friidrott. Vad är ditt bästa råd?
– Att börja lugnt och stegra allteftersom kroppen svarar på träningen. Det är inte bra att börja köra fem-sex pass i veckan direkt.
Sanna är omåttligt populär hos svenska folket. Med den här starten på året så lär hon ta storslam vid nästa års Idrottsgala?
– Nja. OS har historiskt betytt mycket för de priserna. Det blir säkert likadant i år.
Hur ska ni lyckas konservera Sannas hysteriska vinterform tills augusti och OS i Peking?
– Bara att träna på som vanligt.
Det låter enkelt?
– Ja, men hon har tränat häck i över tio år och vårt upplägg fungerar, så det finns ingen anledning att ändra för mycket. Det är bara att köra på.
Lördagen den 8 mars kan mycket väl bli Sanna Kallurs i sporthallen Palau Velódromo Luis Puig i Valencia. Vägen mot VM-guld går via försökslopp klockan 10.25, semifinal 18.10 och final 20.15.
VM-guld eller världsrekord, eller båda. Det är frågan?
Med det rätta ”tänket” finns det inga hinder för Sanna Kallur.
Hur långt kommer du själv i din löpträning? Kanske gäller det bara att hitta det rätta ”tänket” för att du ska göra framsteg i skogen eller på vägen.
Sannfakta
Namn: Karin Torneklint.
Ålder: 41 år.
Familj: Maken Mats och barnen Vendela och Matilda.
Uppväxt: Vittinge (mellan Uppsala och Sala).
Bor: Falun.
Yrke: Ha, ha. Vet inte. I grunden är jag ekonom. Min roll som friidrottstränare är på halvtid. Dessutom jobbar jag halvtid med olika projekt inom region Dalarna.
Adepter: Susanna och Jenny Kallur.
Klubb: Falu IK.
Personligt rekord: 13,55 på 100 meter häck och 58,50 på 400 meter häck.
Meriter: SM-guld på 100 meter häck 1992.
Gör för miljön: Har precis köpt en miljövänlig Mini-Cooper som går på diesel. Jag tänker en hel del på miljön och tycker det är viktigt. Försöker åka tåg istället för flyg när det går.
Roligaste joggingminne: När jag var aktiv och skulle värma upp med 800-meterslöparna. Det var inte det lättaste när man höll på med sprint.
Aktuell: Tränare för glödheta Susanna Kallur som är storfavorit att vinna VM-guld på 60 meter häck i spanska Valencia 7-9 mars.