Pernilla Karlsson – multisportaren som satsar på Stockholm Marathon

Den 27 februari blev multisportaren Pernilla Karlsson trea i Sevilla Marathon på 2.51.28 i regn och bara fem plusgrader. Försommarens mål var multisporttävlingen Explore Sweden men nu har hon tänkt om och satsar istället på Stockholm Marathon den 4 juni.

Pernilla Karlsson är 28 år och uppväxt på västkusten. Hon började med orientering i tioårsåldern vilket blev huvudidrott ända upp på seniornivå med några SM-starter där de bästa placeringarna kom i budkavle.
Som orienterare fanns löpningen hela tiden med i bilden och 2000 ställde hon upp i Stockholm Marathon vilket resulterade i en 24:e-plats på 3.08. Hon tillbringade sedan ett halvår i Toronto och förbättrade där tiden med sex minuter.
2001 började hon med multisport där hon tävlar för Energizer Adventure – ett lag som består av tre killar och två tjejer och som tillhör topp-5 i Sverige. Främsta internationella placeringen är en tolfteplats i X Adventure Raid Series i Frankrike 2003 – en 30-timmarstävling där man är fyra i laget och där en vilar på varje sträcka. I Sverige är andraplatsen i 18-timmarstävlingen City Challenge i Stockholm 2004 bästa placeringen.
Individuellt har hon bland annat vunnit Ursviks Ultra två gånger, en 75 km lång terränglöpning i mars med start klockan 24.00 där man springer fem varv på en backig 15 km-bana med pannlampa. Pernilla har banrekordet för kvinnor på 7.57.40.
Våren 2004 kom hon genom en kompis i kontakt med Spårvägens Friidrottsklubb i Stockholm och det, i kombination med minskade sponsorer för multisportlaget, gjorde att det blev en maratonsatsning. Nu är målet Stockholm Marathon.

Berätta om Sevilla Marathon – förhållandena var inte de bästa!
– Nej, det var de inte men även om det regnade hela loppet så tycker jag inte att det var så farligt. Som multisportare har jag varit med om värre! Målet var att ta sig under tre timmar och jag höll en jämn fart hela vägen. 2.51 var lite bättre än jag hoppats på!
– Tyvärr blev jag sjuk när jag kom hem så jag kom inte igång med träningen igen förrän två veckor senare.

Kan du berätta lite om vad multisport är och vilken typ av tävlingar det finns?
– Man tävlar nästan uteslutande i lag och just teamkänslan är den viktigaste ingrediensen i multisport. Det är stor skillnad jämfört med löpning där man huvudsakligen tävlar individuellt. Oftast är man fyra personer i laget där mixedklassen som regel är huvudklass. Alla har ryggsäck med extrakläder, dricka, reservmat etc och det handlar om att med hjälp av karta och kompass ta sig från en punkt till en annan genom att springa, cykla, klättra, åka in-lines, paddla och simma. Det förekommer också olika typer av repmoment. De flesta tävlingar är mellan 30 och 48 timmar långa men ibland upp till 5–6 dagar.
– På multisporttävlingar kan nästan vad som helst hända, man får vara beredd på alla möjliga sorts lösningar för att kunna fortsätta tävlingen. Det är ganska vanligt att man hjälper varandra om man blir trött och det är inte alltid tjejen som är tröttast!
– I Sverige är tredagarstävlingen Explore Sweden i Höga Kusten den mest kända tillsammans med City Challenge (C2) i Stockholm. Mitt lag Energizer Adventure kom tvåa i C2 2004. Internationellt är Raid Series det tuffaste. Det är en serie tävlingar i olika länder utspridda över hela året som avslutas med en 5–6 dagar lång finaltävling som betraktas som inofficiella VM.

Är multisport en dyr sport?
– Ja, anmälningsavgiften till en tävling kostar mellan 20.000 och 100.000 kr så det är ingenting man betalar ur egen ficka. Vinner man så är det ofta bra prispengar.

Kan du beskriva en vanlig träningsvecka?
– Sedan jag började träna löpning seriöst med Spårvägen i oktober så har det blivit mindre multisportträning och mer löpning. Inför Stockholm Marathon springer jag 9–14 mil i veckan fördelat på två intervallpass, ett snabbdistanspass, ett långpass på 2–3 timmar och resten distans. Långintervallpasset kan vara till exempel 9x1000 m på 3.30 med en minuts vila eller femminutersintervaller. Kortintervallerna kan bestå av 15–20x200 m på 34–35 sekunder med 30–40 sekunders vila mellan varje. Tre av veckans pass brukar jag köra med Spårvägen.
– Utöver det så kör jag 2–4 alternativpass vilket kan vara cykel, paddling, in-lines eller klättring. Jag kör dubbla pass tre dagar i veckan och lägger in en vilodag när det behövs.

Tränar ni mycket tillsammans i Energizer Adventures?
– Det blir någon helg i månaden och då kör vi ett långt kombipass med till exempel cykling, paddling och löpning i en följd. Inför tävlingarna blir det mer gemensam träning. Vi satsar på Explore Sweden nu i maj men då kommer den andra tjejen att vara med istället för mig.

Vad är tjusningen med att tävla i multisport?
– Att upptäcka att man klarar betydligt mer än man tror! Man får se många nya och spektakulära miljöer även om man kanske inte uppskattar dem så bra just under tävlingen. Man tänjer lite på gränserna och testar hur långt man kan gå under tävling. Ofta är det en kamp mellan sömn och klockan. Sover man så förlorar man tid, men sover man för lite kan det går rakt åt skogen, man kan till exempel orientera fel …

Har du drabbats av några skador?
– Förra året fick jag en del brännskador när jag föll när vi åkte in-lines. Följden blev att vi tvingades bryta tävlingen.

Vilken nytta har du av multisportträningen i din löpning?
– Rent mentalt så är det ju lättare att springa maraton. Jag är inte rädd för långpass eftersom jag är van att hålla på i många timmar, om än i lägre tempo. I Sevilla Marathon hade det till exempel inte gjort något om sträckan varit lite längre. Väder och vind påverkar inte heller så mycket när man har tävlat i multisport. I löpning är det ju dessutom ”bara” ett moment.

Har du något träningsråd du skulle vilja dela med dig av till läsarna på marathon.se?
– Jag kommer inte på något specifikt. Jag har ju fått tänka om när jag började satsa på löpning. I Spårvägen är det mer intervaller som gäller – att bli snabbare – och man räknar kilometer och mil istället för timmar. Snabbhetsträningen tror jag är bra även för multisport, att man har kapacitet för högre fart även om man kanske inte utnyttjar den.
– Jag har paddlat mycket och det har gjort att jag fått stabilitet i rygg och mage.

Hur ser din tävlingsplanering ut framöver?
– Jag kommer att springa terräng-SM på Öland i månadsskiftet april-maj och så blir det en del millopp innan Stockholm Marathon.

Du är doktorand på Karolinska Institutet. Vad forskar du i!
– Jag doktorerar i tjocktarmscancer – den molekylära biten – och tittar på sambandet kost och cancer. Det handlar om att försöka hitta saker i maten som förhindrar uppkomsten av cancer. Jag planerar att disputera i höst.

Till sist – är det något du vill tillägga?
– Jag är vegan vilket är ganska ovanligt för en som tävlar på elitnivå. Det går dock alldeles utmärkt om man vet vad man håller på med. Jag är nutritionist från början och äter inte bara sallad och tomater, det blir mycket bönor och pasta!

Fakta Pernilla Karlsson
Född 29 augusti 1976
Yrke: Doktorand på Karolinska Institutet
Sporter: Löpning och multisport
Löptränare: Kent Claesson
Föreningar: Friidrott: Spårvägens FK (tidigare Högby IF). Multisport: Energizer Adventure

Meriter
Löpning
3:a i Sevilla Marathon 2005 på 2.51.28
7:a i Casino Niagara International Marathon 2000 på 3.02.26
24:a i Stockholm Marathon 2000 på 3.08.21
1:a i Ursvik Ultra, 75 km, 2001 (4:a totalt) på 7.59.07
1:a i Ursvik Ultra, 75 km, 2002 (6:a totalt) på 7.57.40
6:a i Lidingöloppet, 30 km, 2004 på 2.12.17
11:a i Lidingöloppet, 30 km, 2002 på 2.15.22
14:e i Lidingöloppet, 30 km, 2001 på 2.13.40

Multisport
Internationella tävlingar

12:a 30-timmarstävlingen X Adventure Raid Series i Frankrike 2003
1:a i mixedklassen (2:a totalt) i Karrimor International Mountain Marathon 2001, 65 km

Nationella tävlingar
2:a i 18-timmarstävlingen City Challenge i Stockholm 2004 bästa placeringen

Personliga rekord
3000 m inomhus: 10.32,43 (05)
5000 m inomhus: 19.02,79 (05)
Halvmaraton: 1.24.20 (00)
Maraton: 2.51.28 (05)
Lidingöloppet 30 km: 2.12.17 (04)

Mer om Intervjuer 2003-2006