Peder Lindberg - Sveriges mesta coach?

Han är marathon-coachen. Vecka efter vecka, månad efter månad, år efter
år levererar idrottsläraren Peder Lindberg träningsråd på Internet.
Närmare 3000 frågor kring löpning har Peder Lindberg besvarat sedan 1998.

Blir du aldrig svarslös?
- Visst händer det att jag får slå upp vissa saker men till slut brukar jag få till svara på de frågor som kommer.
- Svårast är att svara på de frågor där det kanske inte finns någon direkt svar. Till exempel olika psykosociala frågor i samband med träning. Det kommer inte bara frågor om träning. Det är bara kul att få hålla sig "uppdaterad".

Var hämtar du all kunskap ifrån?

- Jag har gått på Idrottshögskolan och jag har även mängder av små kurser och seminarier. Dessutom har jag över trettio års erfarenhet av egen träning av olika idrotter. Tränar man mycket så träffar man många som också tränar mycket och det brukar ge utrymme för erfarenhetsutbyten.

Har det hänt att någon kallat dig besserwisser?

- Ha,ha. Nä inte ännu. Tonen i frågorna är mycket trevlig och jag tror att de som frågar har förståelse för att det kan vara svårt att leverera perfekta svar när man inte träffar de som man ger råd. Jag försöker hålla en ödmjuk ton i mina svar.

Inte alla som borde skriver ju till dig och ber om råd. Vem skulle du helst ge löparråd?

- Tacksammast är de som just börjat med löpning. Det känns alltid extra kul att ge råd till nya löpare.

Du arbetar också som idrottslärare på högstadiet. Kan man prata om motion och löpning med tonåringar idag?

- Ja, de är oftast intresserade och lyssnar. Problemet är att få de att regelbundet sköta sin hälsa (men det gäller ju de flesta).
- Det händer rätt ofta att elever frågar om de får sticka ut och jogga under idrottstimmen och det är ju kul när det blir så. Får de bara träna på sina egna villkor så brukar det inte vara några problem. De är inte intresserade av att tävla och bli bedömmda. Idrottsrörelsen har, tyvärr, skrämt bort många med alltför hård träning i för unga år.

Hur verkar det vara med kunnandet om motion och träning bland dem som
ställer frågor till dig?

- Den kunde vara större. Det verkar som att många stressar fram träningen. Det tar tid att träna upp sin kondition. Särskilt om man varit inaktiv under en längre tid.
- Alltför många är skadade och tappar motivation. Det skulle vara bra om det fanns någon folder som beskrev det mest grundläggande i träning.

- En del frågor och svar som man läser är oerhört avancerade. Det verkar ibland som att det är elitlöpare som skriver och ber dig om råd...

- Ja, jag har tänkt på det också. Det kan vara bra för en duktig löpare att få lite extra råd. En duktig löpar kan oftast gallra i de råd de får och använda sig av det som du tycker passar just dem. Det gäller ju lite att bli sin egen tränare. Det tar många år av träning innan man når dit.

Om du skulle ge dig själv ett mål och träningsråd för att nå det, hur skulle
ett sådant råd se ut?

- Ha,ha...mål vid min ålder...jaha du...okey, eftersom det var en debatt på Puls.se angående långpassens funktion där jag själv ifrågasatte nyttan av alla långpass i de träningprogram som finns så sticker jag ut hakan och säjer att jag ska göra under 1.30 i S:t Eriksloppet och under 2.15 på Lidingöloppet med endast ETT pass längre än 20km. Vi får återkomma med resultatet.

Vad är det bästa respektive sämsta med frågespalten?

- Det bästa är att få trevliga, positiva kommentarer av de som man har gett råd. Särskilt i de fall där de har lyckats med de har tänkt sig att göra. Det sämsta är att aldrig få träffa de tusentals löparvänner som jag har gett råd.

Mer om Intervjuer 2003-2006