Mikael Hill - maratonvinnare i Aten

Loppet mellan Marathon och Aten i Grekland är alla marathonlopps moder. Här avgjordes det första maratonloppet i samband med de första olympiska spelen 1896. Ingen svensk finns med i OS när maratonloppen avgörs på i stort sett samma bana. Men svenskar har varit framgångsrika på den klassiska maratonbanan. John Svanberg tog silver i extra OS 1906. Bland segrarnas namn finns Mikael Hill, Sverige, 1985.

Vad minns du bäst av ditt segerlopp i Aten?
- Bästa minnet är nog segerrycket jag gjorde sju kilometer före mål.

(Läs Mikael Hills egen berättelse om hela loppet)

Vad hade du för tid och vad har du gjort som bäst på maratondistansen?
- Tiden var 2:26 och jag gjorde året efter 2:20 i Madrid på en mycket tuff bana.

För att vara maratonlöpare var du väldigt ung när du vann i Aten. När sprang du ditt första maratonlopp?
- Jag var 18 år när det begav sig.

Hur kom det sig att du så tidigt började träna för just maraton?
- Hade ingen tanke på att springa, men mina träningskompisar Torbjörn Staaf och Patrik Merup sprang maraton i Stockholm och New York. Kände då att även jag borde klara ett marathonlopp.
- Anmälde mig till Vintermarathon i Sollentuna och fick en chock över hur tufft det var och bestämde mig direkt efter loppet att jag aldrig nånsin skulle göra om det.
- Turligt nog var banan alldeles för kort den gången, så jag blev tvungen att göra om det och sprang i Vällingby i mars året efter. Då gick det betydligt lättare.

Vad i din träning gjorde dig så bra?
- Vi sporrade varann på träningarna och hade flera hårda och långa pass.

Kan du ge några bra råd till hur man förbättrar sig från tre timmar ner till 2.30 på maraton?
- Man måste variera träningen med både fart och långt, men det kanske viktigaste är kontinuiteten. Det finns nästan lika många träningsmodeller som löpare, men dom bästa har en gemensam nämnare, att träna mycket samt klara sig från skador och sjukdomar

På flera sätt har du även efter din elitkarriär engagerat dig för maratonlöpningen. Bland annat har du varit ordförande i Svenska Marathonsällskapet. Vad är Svenska Marathonsällskapet egentligen?
- Svenska Marathonsällskapet är en ideel förening för alla maratonintresserade med en egen trevlig klubbtidning. Klubben delar även ut flera olika utmärkelser samt bevakar nyheter med anknytning om maraton (såväl svensk som utländsk).

Du är även utbildad banmätare och har bland annat kontrollmätt Stockholm Marathon. Många säger att det är svårt att göra bra tider i Stockholm för att banan är så noggrant mätt. Är det en myt eller är vi noggrannare här i Sverige när vi mäter maratonbanor?
- Som proffesionell mätningstekniker vet jag att noggrannhet är ett måste för att kunna intyga att det blir rätt mätt. Det finns internationella kontrollanter som kontrollerar alla dom större maratonloppen världen över med jämna mellanrum för att säkerställa banlängderna.

Du är också egen företagare och har familj. Hur hinner du med allting?
- Vet ej

Fortfarande måste du vara en rätt bra löpare, men också en bra orienterare. I sommar vann du ju den nya klassen Öppen Marathon i Oringen 5-dagars. Är det här med orientering något som vi andra löpare ska våga oss på?
- Tränar sporadiskt och väldigt ojämnt. Vissa veckor blir det noll i protokollet och vissa blir det upp till 12mil (inte så ofta). Just nu råkar jag vara hyffsad tränad och det är tack vare orienteringen. Har varit på träningsläger med ungdomarna och träning i terräng är nog både effektivare och nyttigare än asfaltslöpning. Just det här med Öppen marathon i 5-dagars har nog kommit för att stanna, för det blev succé direkt. Banorna är långa men väldigt lätta. Banorna motsvarar dom som 12-åringarna springer normalt i svårighetsgrad.

Till sist, vilka två namn tror du att kommer att ristas in bland segrarna efter OS-marorna?
- Om Paula Radcliffe kommer till start finns det knappast någon som rår på henne. På herrsidan är det svårt att ta ut en favorit. Värmen kan ställa till det för många. Kenyanerna verka vara formstarka, men troligtvis kommer det en outsider och vinner. En nordafrikansk löpare kanske.

Mer om Intervjuer 2003-2006