Lasse Johansson - bäst med egna metoder
Lasse Johansson, från Brittatorps TK i Småland, har fått något av ett genombrott våren 2006. Först ett SM-brons (12km) på terräng-SM och sedan bäste svensk i Göteborgsvarvet med tiden 1.06,09 på nionde plats.
Ett perfekt lopp i Göteborg?
– Tiden grämer mig lite. En åskådare gick rätt ut i banan med 500 meter kvar och jag tappade rytmen. Kunde nog ha gått under 1.06. Kul att vara bäste svensk, en del bra gubbar jag hade framför mig. Taktiken höll bra, jag försökte gå ut lugnt på de första 5 km.
Vem är Lasse Johansson?
– Höll på med orientering tills jag var 16-17 år. Vann ett lokalt 10 km lopp som 16-åring med tiden 35,30. Ledare i Brittatorp ville ha över mig som renodlad löpare, vilket jag själv också ville. Känner mig mer bekväm med ren löpning, har aldrig varit riktigt bra med karta och kompass. 2002 började jag satsa seriöst när jag kom in på friidrottsgymnasiet i Växjö. Nu går nästan all min tid åt till träning och studier på Universitetet i Växjö där jag läser till gymnasielärare i matte och fysik.
Vilka sträckor springer du helst?
– Från 10 km till halvmaraton.
Ingen banlöpning?
– Jo, har som målsättning att klara en tid runt 29.45 på 10 000 meter och komma med till Finnkampen. Visst har jag sneglat åt EM. Men kvaltiden 28.50 är ruskigt bra.
Vad har du som personligt rekord på 10 000 meter?
– Det är dåligt. 30.42. Så det finns lite tid att plocka.
Om man gör 1.06,09 på ett halvmaraton blir du inte sugen på ett maraton?
– Halvsugen just nu. I min planering har jag prickat för att springa mitt första maraton i Sevilla i februari 2007. Det ligger rätt i tiden. Tror att maraton kan passa mig.
Hur mycket tränar du?
– Vintern: 18-19 mil. Sommaren: 14-15 mil.
Vem har du som tränare?
– Mig själv.
Är du nöjd med dig själv som tränare?
– Jag får stå för hur det går själv. Ibland går det dåligt och ibland bra. Jag gör ändå alltid som jag själv tycker, därför passar det bäst att jag sköter träningen själv.
Har du tagit influenser från någon och hur tränar du?
– Tränar nog inte så annorlunda mot de övriga i eliten. Jag kör mycket stegrande distanspass samt mycket tröskelträning. Sedan blir det en hel del träning i skogen, där gillar jag att vara. I Fyllerudsskogen i Växjö finns det mycket kuperad terräng, där trivs jag bäst.
Hur ser ett tröskelpass ut?
– Kör 30-50 minuter. Ligger på 3.15-3.20 per km. Springer i flack terräng på mjukt underlag.
Har du något råd till en motionär som vill börja med tröskelträning?
– Beror på hur bra man är. Gör man 4.30 per km i snitt på tävling så kan det vara lämpligt att ligga 10-15 sekunder långsammare på träning. Det ska vara jobbigt, men inte för jobbigt.
Tränar du någon styrketräning?
– Bara med kroppen som vikt. Armhävningar och situps. Hopp i backe och så kallade Gärderud-hopp kör jag också.
Backintervaller?
– Ja, en hel del. Har en backe som är 400-500 meter. Det är rätt perfekt, sedan gäller det att inte rusa utan hitta en lagom nivå. Brukar köra 10 repetitioner.
Hur lång vila tar du mellan varje repetition?
– Det är som en rund bana när man kommit upp så jag brukar jogga ner och köra igen.
Tränade du utomlands något under den långa vintern?
– Ingenting faktiskt. Det blev många mil i Tipshallen och på vägarna. Det gick bra trots snön.
Har du några långsiktiga mål med löpningen?
– Kvala in till de stora mästerskapen.
Nästa tävling?
– Nu på torsdag. Nordic Challenge på Island. Jag och Hässelbys Rachid Benjira springer för Sverige på 10 000 meter.
Då blir det ett rejält personligt rekord?
– Kan vara kallt på Island. Men visst siktar jag på att ”persa”. Har inte sett de andra ländernas laguppställningar. Men topp-3 vore trevligt.