Annalena – en Glader motionär!
Det är många motionärer som joggar 2–3 gånger i veckan. En av dem var 28-åriga Annalena Glader som förra året deltog i Tjejmilen för första gången och fick blodad tand. Hon gick med i en förening och trappade upp träningen!
Efter att ha bott utomlands i några år, och då tränat tre gånger i veckan, så flyttade Annalena till Stockholm 2003 och så blev Tjejmilen första loppet. Träningen fram till dess bestod av löpning ungefär varannan dag där det blev ungefär en mil per gång.
Hur var det att springa Tjejmilen?
– Det var väldigt kul även om jag inte är helt nöjd med resultatet (50.31). Jag ville starta i första startgrupp men eftersom jag inte sprungit något lopp tidigare så fick jag ställa mig i andra ledet. Det var ganska trångt i början och lite svårt att komma fram. Loppet var dock inspirerande och jag kände att jag ville träna mer!
Berätta lite om dig själv och din idrottsbakgrund!
– Jag kommer från Umeå och höll på med aikido och balett mellan 10 och 18 års ålder. 1995–2000 pluggade jag till civilekonom i Umeå och jobbade sedan i London 2000–2003. Där gick jag på gym och kom också igång att springa några gånger i veckan, bland annat på löpband. 2003–2004 läste jag en ettårig påbyggnadsutbildning på Lärarhögskolan här i Stockholm och började i januari i år jobba på Blackebergs gymnasium norr om Stockholm.
Hur kom det sig att det blev Tjejmilen?
– Jag såg en annons och anmälde mig! Loppet gav mig verkligen en kick och jag pratade med en kompis från Lärarhögskolan som springer 800 m för Hässelby SK, Johanna Hallberg. Hon tyckte att jag skulle ta kontakt med tränaren Kent Clefberg och det gjorde jag. Nu har jag tränat med Hässelby sedan i september!
Hur har träningen förändrats sedan du gick med i Hässelby?
– Förut sprang jag ungefär en mil varannan dag. I höstas stegrades träningen ganska snabbt till 5–6 gånger i veckan vilket innebar två intervallpass – tisdag och lördag – och i övrigt distans i ungefär en timme. Kvalitetspassen börjar med ca 11 km distans och sedan kör vi till exempel 5x200 m med en minuts vila. Passet avslutades med ett 2 km-lopp. Mängdmässigt gick jag från 3–4 mil i veckan till 4–5.
– Innan jag kom med i Hässelby så läste jag en del om intervallträning på marathon.se men man behöver också någon som kan förklara hur man ska lägga upp träningen.
En ganska stor träningsökning?
– Ja, och jag kanske ökade träningen lite för fort. Löpning på bana är ganska krävande och strax före jul fick jag en inflammation i psoas-muskeln i ryggen. Kent Clefberg ordnade dock så att jag fick en träningscykel så att jag kunde altenativträna inomhus. Ryggproblemen försvinner långsamt men jag känner fortfarande av det lite. Just nu kör jag varannan dag med ett intervallpass per vecka. Jag försöker också stretcha mycket, det är ett sätt att hålla sig skadefri.
Vad har du för mål framöver?
– I år är det framförallt Tjejmilen, jag vill springa under 40 minuter! Om något eller några år kan det nog också bli en halvmara, jag får se. Ett mer långsiktigt mål är New York City Marathon. Det skulle också vara kul att springa Stockholm Marathon men jag behöver nog träna ett tag för att klara av det.
Vad har du för tips till de som vill börja springa lite mer?
– Gå med i en klubb! Där får man tillhöra en grupp vilket är inspirerande. Då är det också lättare att motivera sig att ge sig ut när det är kallt, dåligt väder och mörkt. Man får hjälp av en tränare och kan också mejla träningskamraterna om man har frågor.
Marathon.se tackar för intervjun och önska Annalena lycka till under 2005!
Anm.: De flesta friidrottsklubbar har långdistanslöpning på programmet och när det gäller Stockholm så finns bland annat FK Studenterna, Hässelby SK, Spårvägens FK, Flemingsbergs SK, Fredrikshofs FI och Huddinge AIS. I Göteborg finns Solvikingarna och IF Kville och i Malmö Heleneholms IF och Malmö AI. När det gäller föreningar utanför storstadsområdena så är det enklast att ta kontakt med den lokala klubben. En hjälp här är distriktsförbunden och Svenska Friidrottsförbundets föreningsregister.