Idrottens finaste utmärkelse till två löparpionjärer
Under helgens Riksidrottsmöte prisades två av de mest betydelsefulla ledarna inom svensk motionsidrott, Lidingöloppets Lasse Dahlstedt och Stockholms Marathons Anders Olsson, med svensk idrotts finaste utmärkelse Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld.
Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld tilldelas ledare som mångårigt och förtjänstfullt verkat på förenings-, förbunds- eller internationell nivå, eller som det heter i kriterierna "genom speciellt förtjänstfulla insatser på annat sätt gagnat den svenska idrottsrörelsen".
"Mr Lidingöloppet" var med från start
Lasse Dahlstedt var med och planerade det allra första Lidingöloppet 1965 och har sedan dess haft otaliga framskjutande roller i organisationen, bland annat som banchef och mångårig generalsekreterare. Efter en nominering från Svenska Friidrottsförbundet tilldeleas han nu RF:s förtjänsttecken i guld.
En idéspruta och eldsjäl
Historien om hur Anders Olsson kom på idén att starta ett maratonlopp mitt i Stockholm city har berättats många gånger men tål att upprepas. På väg hem med tunnelbanan bläddrandes i tidningen Sports Illustrated läste Anders ett reportage om New York Marathon, och idén om ett liknande lopp i Stockholm började gro. Tillsammans med sin förening Hässelby SK och kollegorna i Spårvägens Friidrottsklubb förverkligades planerna och i augusti 1979 arrangerades det första Stockholm Marathon för 2000 entusiatiska löpare och och en huvudstad fylld med nyfiken publik.
Förutom Stockholm Marathon har Anders Olsson bland annat varit delaktig i skapandet av Tjejmilen, Vårruset, Bellmanstafetten (idag Convinistafetten), Stockholm Halvmarathon och Tjurruset. Dessutom var han initiativtagare till den internationella friidrottsgala som under drygt 20 år arrangerades i Globen, och medgrundare av denna sajt. Parallellt var han oumbärlig som ledare och drivkraft i sin hemmaförening Hässelby SK.
- Svensk motionslöpning och folkhälsa kan inte nog tacka Anders Olsson för de insatser han med sina idéer och sin målmedvetna energi bidragit till. En visionär som lyckades skapa internationell klass på evenemangen samtidigt som grunden i den ideella idrottsrörelsen alltid fanns med som ledstjärna, säger David Fridell som idag är verksamhetschef på Marathongruppen som Anders under drygt 30 år ledde.