Hur långt kommer Maria på 24 timmar?
Vem kommer längst på 24 timmar? I helgen avgörs EM i 24-timmarslöpning i franska Albi. Vid EM 2015 vann Kvarnsvedens Maria Jansson när hon sprang nästan en mil i timmen under ett dygn. Sverige har haft stora framgångar på damsidan med guld både individuellt och i lagtävlingen kommer finnas på plats igen med ett starkt lag.
Anders Szalkai fick en intervju med den svenska stjärnan, Maria Jansson. Hur laddar hon, hur tränar och tänker hon inför det dygnslånga loppet på varvbanan som mäter 1100 meter.
Hur känner du dig inför helgen EM lopp?
– Ja, just nu går jag omkring och är lite lätt stingslig, jag vill mest bara komma iväg och komma ut på banan där jag kan påverka saker och ting. Jag har precis kört sista distanspasset (måndag innan lördagens EM lopp, 12 km på 54 minuter), och imorgon blir det en fartlek. Känslan är bra och jag börjar gå in i min egen lilla bubbla och ”inför tävlingssymptomen” börjar komma. Lite samma sak varje gång, jag börjar känna igen mig nu.
Kan du ge några exempel på hur tävlingssymptomen visar sig på dig?
– Ja, framförallt blir jag lite lättirriterad och jag vill vara för mig själv. Jag får lite bacillskräck och undviker folkmassor. Sen brukar jag få lite mardrömmar också, att jag missar starten eller att förutsättningarna på loppet ändras helt med att det helt plötsligt kommer in hinder i loppet. Så lite sådana där konstiga grejer kommer det.
Mardrömmen kanske fyller ett syfte i att göra det verkliga loppet lättare då det förhoppningsvis inte ställs ut några hinder… När vi pratade efter ditt EM guld förra året nådde du nästan gränsen en mil varje timme, det vill säga 24 mil på 24 timmar. Är det ett mål att springa längre den här gången?
– Ja, men jag nådde faktiskt den drömgränsen redan tidigare i år. I april sprang jag ett 24 timmars-lopp i Basel där jag hann 242 686 meter så just 24 mils gränsen har jag redan klarat. Men visst är det ett mål att springa över gränsen igen, men det primära är att försvara de medaljplaceringar vi tog ifjol. Sen har jag givetvis ambitionen att springa riktigt långt, så om någon annan ska slå mig måste dom springa riktigt långt. Det kommer bli jobbigt men kul.
Senaste EM loppet, som också var VM där du tog bronset, gick på en varvbana på 2000 meter. Hur ser banan ut i år där ni ska pressa ut allt vad ni har löpmässigt på ett dygn?
– Varvet är lite kortare det här året, 1100 meter och går runt en idrottsarena med varvning inne på löparbanan. Det är platt som en pannkaka jämfört med förra EM loppet där det var en kort backe varje varv.
Vid förra EM loppet höll du genomgående taktiken att gå uppför den korta backen varje varv redan från första varvet. Hur lägger du upp det nu när det inte finns någon backe där det naturligt kan bli ett avsnitt att ”vila på”?
– Ja, jag kommer lägga in någon form av kort gångpaus redan från början även nu. Det gör jag framförallt för att hålla ner snittfarten. Jag har en tendens att springa relativt fort, och för att det ändå inte ska gå för fort inledningsvis är det bra för mig att bryta av med något kort gång-avsnitt redan tidigt i loppet.
Om vi pratar fart, vad är din riktfart på själva löpningen om vi då alltså bortser från dina gångavsnitt?
– Jag tror att jag kommer ligga på runt 5.30-5.45 minuter per kilometer.
Nu närmar sig loppet och du ska springa i 24 timmar, hur gör du med energiladdning innan och under loppet?
– Jag har haft en seriös kostplanering de senaste månaderna. Så jag har varit mycket mer noggrann kring min kost, framförallt kring tajmingen av intaget av energi efter och inför passen. Så jag har skurit ner på kolhydratintaget när jag inte har tränat. Lite för att slimma till vikten, och få en bra känsla. Men från torsdag innan loppet kommer jag fylla på med kolhydrater även om det inte blir så mycket extra, och sen under loppet kommer jag fylla på med energi-gel. Eftersom farten är så pass låg under loppet är tanken att kroppen ska gå på fettförbränning till allra största delen så jag tycker inte det behövs så mycket extra för min del.
Du äter alltså inget under det här dygnet som EM avgörs på mer än gel?
– Nej, det är sportdryck och gel som gäller. Sen har jag några små belöningar under loppet som jag har att se fram mot. Det kommer efter varje 6 timmarsblock. Så det blir en Gainomax efter 6 timmar, en Fanta efter 12 timmar, en alkoholfri öl efter 18 timmar.
För mig som inte är insatt låter det som en lite klen belöning, men det räcker alltså för dig som en mental och fysik trigger?
– Ja, det blir ett bra sätt att dela upp loppet naturligt i mindre block än hela 24 timmar. Jag brukar utgå från 6 timmars uppdelning, men sedan under loppet kan det ju ändras till att jag bryter ner det i ännu mindre delar.
– Jag brukar bli ganska analog under loppet, lite som ett litet barn, så jag behöver tydliga instruktioner. Där litar jag väldigt mycket på min coach Andreas Falk. Han kommer vara med och supporta och ser han att det behövs något annat än den uppdelning och belöning jag har planerat så vet han hur han ska göra utifrån sin egen rutin som ultralöpare. Då kan det bli en annan uppdelning av loppet, kanske bara en timme till, och till och med så små delar som ett varv till om det vill sig riktigt illa.
Hur viktig är supporten från sidan under ett 24 timmarslopp?
– Den är oerhört viktig, framförallt att dom som supportar vet vad det handlar om. Det hinner hända otroligt mycket på ett dygn, så om man börjar tappa eller kommer i någon svacka behövs det någon som vet hur man ska agera för att ta det vidare.
– Så där känns det jättebra inför EM-loppet just på den punkten då vi har ett rutinerat supportteam.
Sedan ditt EM guld, har du gjort något annorlunda i din träning för att ta din ultralöpning ännu längre eller handlar det bara om att få mer rutin?
– Jag tror väldigt mycket på integrerad tempoträning. Så den delen har jag kört mycket och det har gett utveckling och resultat på alla sträckor jag tävlat på. Så just fartträning på ett ännu mer strukturerat sätt är det jag utvecklat mest i min träning. Sen har även de längre passen i distansfart blivit fler och längre. Nu har jag pass på mellan 4 till 6 timmar.
Kan du utveckla lite vad integrerad tempoträning innebär för dig?
– Tempoträningen kan vara distanslöpning i stegrad fart där jag alltså ökar farten under passet, men det kan även vara blockintervaller där jag under 3 kilometer ökar upp farten och sedan sänker jag farten igen under 3 kilometer innan jag ökar upp på samma sätt. Det rullar jag sedan runt på i 90-100 minuter och det blir ett riktigt bra fartpass. Sen utöver de konkreta passen är en viktig del i träningen också periodisering där vi har varierande träningsbelastning under olika träningsperioder.
Om någon som läser det här och känner en nyfikenhet på att testa springa i 24 timmar, vad krävs och vilka råd skulle du som mästerlöpare på distansen ge?
– Oj, ja det var en svår fråga. Men det beror givetvis på vilken ambition man har i distans som man vill klara. Alla klarar 24 timmar, för man behöver ju inte springa hela tiden och man behöver inte komma så långt på tiden utan då handlar det mer om att hålla igång kroppen under ett dygn och ta det pauser som behövs.
– Det svåra om man har ambitioner att springa långt jämfört med andra kortare lopp över given distans, är att man inte blir klar tidigare ju fortare man springer. Man ska hålla på tiden ut och disponera sina krafter på bästa sätt utifrån det. Det är här många som har ambitioner att nå långt går i fällan. Man går ut för hårt och mentalt kan det vara tufft att inte vara klar förrän efter exakt ett dygn.
– Vill man testa, ska man utgå från att man startar i den fart som känns som ens egna nästan ”skäms fart” då brukar det bli bäst. Sedan om man väl testar gäller det ju också att se vad som funkar för en själv rent energimässigt, och vad man triggas av när man blir trött. Det är en spännande resa och en fantastisk utmaning, så jag uppmanar verkligen folk att testa.
Över till EM loppet igen, har du kollat in vilket motstånd du kommer få i EM loppet?
– Ja, det har jag. Jag brukar kolla in det och det är ett bra tecken på att jag är taggad. Jag kollar in statistiken kring vad de andra löparna gjort för resultat. Det är många starka tjejer med i år, men det ska bli riktigt kul att möta dom. Framförallt har Storbritannien, Frankrike och Tyskland löpare på plats med mycket bra meriter och tider.
Senaste EM-loppet vann du inte bara EM-guldet individuellt utan det svenska laget tog även ett lag guld. Är just lagtävlingen något som triggar dig i mästerskapet?
– Det är klart att det spelar in och något man kan jobba för om man inte själv har sin bästa dag. Har jag själv en bra dag blir det bra för laget, men kan jag bidra till laget med min insats oavsett hur det går för mig kommer jag jobba på för det. Vi har ju ett riktigt bra lag, så det blir spännande.
Även om jag fick en kort indikation på vad målet i EM är i min inledande fråga, måste jag ändå fråga igen, vad har du för mål i EM?
– Ja, målet är att vi pratas vid efter loppet och att jag då fortsatt är regerande Europamästarinna!
Det hoppas Marathon.se/Anders Szalkai också och önskar Maria och hela det svenska teamet på plats lycka till. Starten går klockan 10.00 på lördag och följaktligen blåser loppet av klockan 10.00 på söndag och då vet vi vem som är bäst i Europa över 24 timmars löpning.
Löparna som representerar Sverige i EM 24-timmarslöpning:
Män:
- Johan Steene, Löparklubben.se,
- Dan Välitalo, Västerås LK
Kvinnor:
- Sandra Lundqvis,t Team Ultrasweden LK,
- Toril Fonn, Team Ultrasweden LK,
- Maria Jansson, Kvarnsvedens FIK,
- Annika Nilrud, Hälle IF.
Läs mer