Hur bra löpare är evighetsmaskinerna?

På fotbollsplanen kallas de evighetsmaskiner. Mittfältarna springer mest på fotbollsplanen. Kanske finns här dolda löpartalanger.
- Njae, jag vet inte, det handlat om en annan sorts löpning med intensiva rusher i full fart, säger Joel Cedergren som sprungit på mittfältet i allsvenskan men som nu tränar efter Anders Szalkais 1.20-program för halvmaran.

En VM-mittfältare i Sydafrika springer cirka 14 kilometer, Ungefär lika mycket avverkar en allsvensk spelare.
– Det är ju ingen imponerande sträcka på 90 minuter, säger Joel, men man kan heller inte jämföra på det sättet. Fotbollens löpningar är många maxryck, lite jogg och gång emellan. Spelare i VM och allsvenskan springer ungefär lika långt. Däremot är det stor skillnad på intensiteten i rusherna. VM-spelare håller högre fart och kan göra fler maxlöpningar per match.

Det är också en annan sorts löpning i fotboll, ofta med snabba sidledsflyttningar och man ska kunna tåla en fysisk kontakt. Därför tror inte Joel att varken David Beckham eller andra mittfältsstjärnor skulle göra särskilt bra ifrån sig i ett långlopp.På kortare sträckor som 50, 100 eller kanske till och med 400 och 800 meter skulle fotbollsspelare kanske kunna göra riktigt bra resultat.
Världens bästa kvinnliga fotbollsspelare, brasilianskan Martha lär ha gjort tider ner mot två minuter på 800 meter vilket skulle kvalificera henne åtminstone för en SM-final.

Resonemanget om hur bra fotbollsspelare är som löpare är hittills bara spekulationer. Joel Cedergrens träning för halvmaran kan vara en fingervisning om hur tufft det kan vara att ställa om från fotboll till löpning även om det är ett och halvt år sedan Joel lade fotbollskorna på hyllan.

– Jag slutade tvärt och det var nog inte helt bra, berättar Joel. Jag blev rastlös och kände att någonting saknades, jag visste inte bara vad det var, men så började jag springa. Löpningen har blivit en venti och ett sätt att koppla av.
För den gamle mittfältsspelaren hägrar nu New York Marathon. Med en tid under 1.23 på halvmaran kan man kvala in till loppet direkt.
– Brorsan han redan klarat det och nu gäller det för mig att göra det också - och helst springa snabbare.

I våras anmälde sig Joel till Stockholm Halvmarathon och köpte den utökade träningstjänsten.
Efter någon månad med Anders Szalkais 1.20-program för halvmaran har Joel dock insett att det handlar om tuff träning för att springa på 1.23 på halvmaran redan i september.
– Det har blivit litet för hårt för mig. Det som ska vara lugna pass på 46 minuter på milen blir för hög ansträngningsgrad för mig och motivationen får sig en törn när varje pass är jobbigt. Löpning för mig har ju varit avkoppling!
– Men det är inspirerande och motiverande att ha träningsråden även om jag nu inser att jag nog inte är så bra tränad som jag borde vara när jag gav mig in i det här. Men jag ska modifiera lite och ta det lugnare på distanspassen och satsa på kvalitetspassen.