Hög klass i helgens terräng-SM

Meraf Bahta och Napoleon Solomon vann dubbelt i 2017 års terräng-SM, men får tufft motstånd i helgens mästerskap.

Det ser ut att bli tuffa dueller om guldmedaljerna mellan höstens bästa löpare när SM i terränglöpning avgörs på Ekerum Resort på Öland den 27–28 oktober. Tävlingarna direktsänds i webb-TV.

Bland damerna har Hanna Lindholm från Huddinge imponerat på hemmaplan med segrar  i Stockholm Halvmarathon, Lidingöloppet 30 km och Hässelbyloppet som är höstens bästa 10 km-lopp. Hon möter nu Sarah van der Wielen (tidigare Lahti) som övertygat i utländska tävlingar de senaste månaderna. Sarah är nu är återställd efter den hälseneskada som stoppade henne från start i terräng–SM i fjol och hon satsar hårt på årets mästerskap. Sarah vann 4 km både 2015 och 2016.

Meraf Bahta är anmäld till SM trots att hon fortfarande är under utredning för brott mot dopingreglerna på grund av tre missade vistelserapporteringar.
Hälle-löparen vann både 4 km och 8 km vid 2017 års terräng–SM. I lördags gjorde Bahta sin första tävling sedan hon var trea på 10 000 m i början av augusti. Det var en övertygande comeback. Hon vann ett 10 km-lopp i Röyse i Norge på 31.38 vilket är sex sekunder under Bahtas eget svenska rekord från 2017.
RF:s dopingkommission ännu inte behandlat ärendet med Bahtas tre missade vistelserapporteringar vilket ställer frågor kring förtroendet för Riksidrottsförbundets antidopingarbete.
I väntan på beslut är Bahta fri att tävla, men skulle hon senare fällas stryks hennes resultat i terräng-SM. Hon förlorar då också EM-bronset på 10 000 m samt det nya rekordet på 10 km.
– Det är beklagligt att det här ärendet tar så lång tid, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

På herrsidan möts höstens två bästa löpare Adhanom Abraha från Eskilstuna och Napoleon Solomon från Tureberg som slutade etta och tvåa  i Hässelbyloppet den 14 oktober och som tidigare vann var sin klass i Lidingöloppet.
I fjol segrade Solomon på både 4 km och 12 km. Rutinerade Mustafa Mohamed, som tog hem åtta SM-guld i terränglöpning åren 2005 2010, gör en intressant start på 12 km.

Terräng-SM avgörs i år på en golfbana. Banan är relativt flack, utan branta backar. Underlaget är mestadels gräs vilket innebär att det kan bli lerigt och tungsprunget om det regnar.
På lördagen genomförs herrarnas och damernas 4 km. På söndagen handlar det om 8 km för damer och 12 km för herrar. De flesta topplöparna tävlar båda dagarna.

Svenska friidrottsförbundet ordnar tillsammans med arrangörsklubben Högby IF direktsändning i webb-TV från terräng-SM som kostar 49 kr per dag eller 79 kr för hela helgen.