Historisk mara i New York

På söndag avgörs världens mest uppmärksammade maratonlopp för 40:e gången. Drygt 40 000 löpare från över 100 länder springer genom de fem kommuner som bildar staden New York. Banan går från Staten Island, genom Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan fram till målet i Central Park

Det är ett historiskt lopp som startar kl 09.40 New York tid på söndagen (kl 15.40 svensk tid).
Framgången med New York Marathon – och all uppmärksamhet kring loppet – har förvandlat den udda grenen maratonlöpning till en folkrörelse.
Det började dock i blygsam skala. 1970 genomfördes New York Marathon för första gången, och få brydde sig om de 127 löpare – samtliga män – som sprang fyra varv i Central Park på Manhattan.
Situationen var lika dan i andra maratonlopp i USA eller i andra länder; ett fåtal entusiastiska löpare och ännu färre åskådare.

1976 ÅRS LOPP VISADE VÄGEN
Vändpunkten kom 1976. Det året firades 200-årsjubileet av USA:s självständighet över hela landet. I New York väckte Percy Sutton – ordförande i Manhattans kommunstyrelse – tanken på ett evenemang som band samman Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan. Valet föll på att ordna ett maratonlopp genom de fem kommunerna.

Fred Lebow, under många år legendarisk tävlingsledare för New York Marathon, motsatte sig kraftigt tanken på att ändra banan för New York Marathon:
– Jag insåg att vi aldrig skulle kunna genomföra ett lopp som gick genom hela staden och som krävde att trafiken stängdes av på gatorna, skriver Fred Lebow i sin bok Inside the world of big time marathoning..
– Percy Sutton var en betydelsefull och respekterad person. Jag ville inte stöta mig med honom genom att säga att det var omöjligt att genomföra loppet, så jag förklarade istället att det skulle bli alldeles för dyrt att arrangera loppet, skriver Lebow.

5 000 DOLLAR FÖR MYCKET
1975 års New York Marathon hade samlat 400 löpare, kostat två tusen dollar att arrangera och Fred Lebow hade skött det mesta från skrivbordet i hans enrumslägenhet på Manhattan.
– Jag sa att det skulle kosta 20 000 dollar att genomföra det lopp som Sutton ville ha. Jag tvivlade på att det skulle bli så dyrt, men jag tog i lite extra så att han skulle inse att det var omöjligt att finansiera tävlingen.
Några dagar senare ringde Sutton. Han hade ordnat en sponsor som betalade 25 000 dollar och han hade fått New Yorks borgmästare Abe Beame att garantera polisens medverkan.
– Min första tanke var: Vad ska jag göra med de där extra 5 000 dollarna, skriver Lebow.

Han insåg dock snabbt att det utan problem gick att sätta sprätt på hela summan. Slutkostnaden för 1976 års New York Marathon blev 65 000 dollar.
Det var länge högst osäkert hur stort intresset för detta nya lopp skulle bli. På försommaren 1976 kallade Fred Lebow till presskonferens för att presentera maratonloppet genom New Yorks fem kommuner. Inte en enda journalist dök upp.

FRANK SHORTER OCH BILL RODGERS
Så småningom fick dock både massmedia och löpare upp ögonen för New York
Marathon. Till sist var 2 100 löpare från tolv nationer anmälda, däribland 100 kvinnor. 500 intresserade fick inte plats i loppet – troligen första gången i något maratonlopp som inte alla intresserade fick vara med.
Frank Shorter var den stora stjärnan. Amerikanen som vann OS-guld 1972 och OS-silver 1976 bidrog till att skapa publicitet före loppet. Efter loppet handlade det mest om den nya stjärnan Bill Rodgers som segrade på 2.10.09.
Han var snabbast också 1980, 1981 och 1982.

100 000 VILLE SPRINGA I ÅR
Men det var löparna längre bak i fältet som gjorde New York Marathon till en så stor succé. Att 1 600 löpare som sprang 42 195 meter var en mycket imponerande siffra 1976.
– Det var när jag insåg att de vanliga löparna älskade tävlingen som jag förstod att vi lyckats, skriver Lebow.
Intresset för loppet ökade sedan snabbt. Över 100 000 ville springa årets lopp. Knappt 50 000 anmälningar har accepterats. Drygt 40 000 löpare väntas komma till start på söndag och nästan samtliga av dem kommer att genomföra loppet.
I fjol fullföljde 98 procent av dem som startade. I premiärloppet 1970 var det bara 44 procent av de startande som nådde målet.

EFTERFÖLJARE ÖVER HELA VÄRLDEN
Genom att New York är en så betydande massmediestad har maratonloppet fått stor uppmärksamhet både i USA och i andra länder. På det sättet har New York Marathon ända sedan slutet av 70-talet lockat till sig tusentals utländska löpare.
Numer utgör amerikanerna mindre än halva startfältet.
Löpare som kommit till New York, eller som läst om maratontävlingen, har startat nya maratonlopp världen över. London Marathon, Stockholm Marathon och Berlin Marathon är några av de många tävlingar som byggts upp med New York Marathon som förebild.

PAULA RADCLIFFE DEN STORA STJÄRNAN I ÅR
Den stora stjärnan i årets New York Marathon är världsrekordhållerskan Paula Radcliffe från Storbritannien som nu har chansen att ta sin fjärde seger i New York. Lyckas Radcliffe vinna blir hon tillsammans med Bill Rodgers loppets genom tiderna näst mest framgångsrika vinnare med fyra segrar.
Ingen når troligen någonsin upp till de nio segrar som Grete Waits tog under perioden 1978 – 1988. Den norska stjärnan är fortfarande ett stort namn i New York. Hon är på plats vid årets tävling som hedersgäst och som representant för Adidas.

MÅNGA HOPPAS PÅ RYAN HALL
De ansvariga inom arrangörsklubben New York Road Runners hoppas att Ryan Hall ska bli den förste amerikanske vinnare i New York sedan 1982 då Alberto Salazar segrade.
I slutet av 70-talet och början av 80-talet, då New York Marathon slog igenom, fanns det amerikanska stjärnor som Frank Shorter, Bill Rodgers, Alberto Salazar och 1984 års OS-vinnare Joan Benoit. Sedan har de utländska löparna dominerat. Många av dem har varit mycket skickliga, men de flesta har saknat lyskraft.
En seger för 27-årige Hall skulle öka intresset för new York Marathon i USA. Hall har 2.06.17 som personbästa och är därmed en av de snabbaste i den mycket tuffa herrklassen.

Ingen av de bästa svenska maratonlöparna tävlar i New York. Mest känd av de 600 svenskar som är anmälda är Anders Szalkai – Sveriges senaste olympiske maratonlöpare.