Het mara i midnattsolens land

30 grader varmt och vindstilla i Norrbotten. De som sprang maratonloppet Arctic Circle Marathon behövde kyla av sig och dricka rejält för att klara de 4,2 milen mot hettan i midnattssolens land.

Arctic Circle Marathon låter som en iskall historia. När loppet sprangs för tredje gången var det snarare tropisk värme som erbjöds. Temperaturen låg runt 30 grader och vinden var obefintlig.

– Det var fruktansvärt varmt och absolut noll rörelse i luften, berättar herrvinnaren Kenneth Boman, Lulekamraterna, som vann de 4,2 milen överlägset med tiden 2.47.35.
En bit från hans personliga rekord av förklariga skäl.
– Stockholm Marathon för två år sedan och det här loppet är jämförbara rent värmemässigt. Skillnaden är att i Stockholm kan du hitta lite skugga. Det gick inte alls i lördags, säger Kenneth Boman som var 23 minuter före tvåan.

Kenneth passade också på att ta hem tredjeplatsen i halvamara-loppet när han passerade 2,1 mil på 1.19.46.
– Visst var jag urlakad på krafter när jag kom i mål. Men jag bestämde mig för att inte spurta. Tror det är därför jag kände mig så fräsch i kroppen dagen efter, säger Kenneth efter att ha avverkat ett träningspass på 15 kilometer under måndagskvällen.

Den 33-årige IT-teknikern springer i snitt tio mil i veckan och slog personligt rekord med sju minuter när han sprang in på 19:e plats i årets Stockholm Marathon med 2.36.23. I Stockholm sprang Kenneth förnuftigt och höll jämn fart med kilometertider mellan 3.35-3.47 minuter. På slutet hade han mer krafter kvar än de flesta och lyckades plocka många placeringar.

Senare i år väntar äventyret New York Marathon.
– Jag tycker om att springa när det är mycket folk så det ska bli riktigt kul. Lite skillnad mot Höga Kusten Marathon där jag sprang själv från första till sista steget, säger Kenneth med ett skratt.

Starten i Arctic Circle Marathon gick vid byn Jockfall, strax intill Kalixälven. Maratonloppet sprangs för ovanlighetens skull med start och mål på olika platser. Från Jockfall till Överkalix. Överkalix ligger några mil söder om polcirkeln, vid Jockfall passerar man 66,6 breddgraden, detta är den magiska gräns där solen inte går ner på sommarmånaderna.

Totalt deltog 132 löpare varav 50 valde utmaningen över maratonsträckan.
Snabbaste dam var Sandra Halvarsson, Morjärvs SK, med 3.10.15. På halvmaran hade Ahmed Yassin Nuray, Tväråselet AIF, mest bråttom med 1.16.11.